Annons
Nyheter

Folkligt och festligt på Summerburst

Föreställ dig följande: alla dina favoritband och några till, en varm försommarkväll, dansrörelserna är inte speciellt svåra att följa med i, det är pyroteknik och massor av öl. Dessutom spelar alla banden minst några covers på varandra.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2014
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

Det borde inte bara påminna dig om Så mycket bättre.

Välkommen till Summerburst.

Annons

Fenomenet Summerburst blir ibland ifrågasatt. Eller, låt mig omformulera mig; musiken som spelas på Summerburst blir ibland ifrågasatt. House. Eller ”Avicii-musik” som tanten på spårvagnen kallade det. ”Det är ju inte live!”, ”Det är ju bara män framför ett mixerbord!” och så vidare. Men förutom att det faktiskt i princip bara är män som uppträder finns inget att sura över (tjejduon Nervo ska nämnas som ett strålande undantag som bekräftar regeln).

Vad finns det istället, vad har de som slår en enda unik sångare? På Nya Ullevi finns gemenskap, kollektiv extremdans och ganska mycket fylla. När jag sitter på läktaren och ser ut över scenen (svenska Dada Life, som bjuder på uppblåsbara ballonger i form av bananer och snygg grafik på storbildskärmarna), kommer jag osökt att tänka på Mando Diao.

I en intervju med Kristofer Triumf i podcasten Värvet påstår sångaren Gustaf Norén att efter Berlinmurens fall, var det dansmusiken som enade Europa. Att i stora källarlokaler lyssna på det som i folkmun kommit att kallas ”dunka-dunka” och dansa sig in i extas tillsammans med likasinnade skulle enligt Borlängebon ha en fredlig effekt på människan.

Jag vet inte om han har rätt eller inte, men det finns onekligen något tilltalande i att den som sjunger inte får all cred, att beats och melodier får delas av flera. Kanske är det den verklighetsflykt som publiken på Summerburst behöver – de flesta i eller kring generation Y, individualismens guldkalvar, uppväxta med internet som bästis. Vem som helst kan mixa ihop, låna och använda, allt är vårt bara vi kan dansa tillsammans.

Eller så är det bara en stor jävla fest, helt enkelt.

Som när nederländska Showtek drar igång publikhavet. Eller när Hardwell drar igång råa remixar av bland annat Bastille och Calvin Harris och pyrotekniken värmer hela vägen upp på läktaren. Hur ska giganterna Steve Angello och David Guetta trumfa detta imorgon? Kolla själv så får du se - konserterna streamas live i morgon kväll. Den här musiken tillhör alla.

Lisa Jagemark

Summerburst 2014 fredag

Dada Life, Showtek, Martin Garrix och Hardwell med flera

Nya Ullevi

25 000 besökare

Bäst: Dada Lifes sjukt hårda build-up till knallskott och panikdans.

Sämst: Det blir allt lite monotont ibland ?

Lisa Jagemark
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons