Annons
Nyheter

En tre timmar lång gastkramning

Ärade läsare, är du gammal nog att känna tvetydigheten i yrkestiteln handelsresande? I egna ögon ofta en slick affärsman, bussig skämtare, suverän säljare.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2014

I många andras en slirig provryttare, dinglande i Stadshotellets bar på spaning efter för kvällen ensamma kvinnor. Jag vet, ty min far var handelsresande, och när Jakob Eklund gör entré som Willy Loman i En handelsresandes död känner jag genast igen honom och gömmer fötterna under stolen för att han inte ska få syn på mina oputsade skor.

I en tid när människovärde allt oftare förväxlas med betalningsförmåga får också Arthur Millers tragedi en samtidspolitisk relevans som känns ända in i märgen, och det utan att Björn Runge i sin regi tagit några extra svängar i pekpinnig riktning för att visa det. Han litar på texten och iscensätter ett drama som med intensitet och koncentration utsätter åskådaren för en tre timmars gastkramning medan Willy Lomans livslögn rullas upp och skikt efter skikt av hans inre försvarsmurar mot verkligheten rivs in till det blödande hjärtat.

Annons

Jakob Eklunds rollprestation är mäktig och gripande, och som sönerna Biff och Happy gör Mattias Nordkvist och Adam Lundgren nyanserade och starka insatser i berättelsen om hur Willy Loman förkroppsligar den amerikanska drömmens nattsida, lögntillvaron, mytomanin, den bipolära identiteten, pendlande mellan grandiosa illusioner och ångestladdad konfrontation med låneberoendets bittra förfallodagar.

Stadsteaterns konstnärliga ledare Anna Takanen står själv på scenen som Linda Loman, lojalt stridande för att skydda Willy från att drabbas av insikt om sina misslyckanden, knåpande vid köksbordet med att laga strumpor, sådana som Willy använder för att köpa sig kärlek på hotell. Anna Takanen kan vid sidan om sin känsliga gestaltning av Linda notera ännu en framgång som konstnärlig chef, de börjar bli många nu.

Johan Karlberg och Johan Gry gör stabila insatser, två kalla karlar som vännen Charley och brodern Ben. Men en utsträckt hand eller vitmenade drömmar om fjärran rikedom kan inte hjälpa Willy. Man är vad man äger, sånt är livet.

Christian Swalander

En Handelsresandes död av Arthur Miller

Plats: Göteborgs stadsteater

Regi: Björn Runge

I rollerna: Jakob Eklund, Anna Takanen, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Johan Karlberg, Johan Gry m fl.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons