En ny tid - även i litteraturen
Inför tioårsdagen är böckerna om attentaten rekordmånga.
Hylla efter hylla med böcker om 11 september mötte journalisten Måns Mosesson när han besökte amerikanska bokhandlare under arbetet med P3:s radiodokumentär om terrorattackerna. Under de tio år som gått sedan de två planen flög in i World Trade Center har en strid ström böcker givits ut. Reportageböcker som gått igenom händelserna minut för minut, politiska analyser, krigsskildringar, bakgrundslitteratur om al–Qaida och Usama bin Ladin, livsöden, konspirationsteorier och på senare år även en hög romaner.
Inför tioårsdagen av terrorattackerna har hyllorna blivit ännu fler; trots att många av 11 september–böckerna har sålt mediokert.
– Men man har inte skyltat med 9/11–böcker och jag tror inte man gör det till tioårsdagen heller. Allt som handlar om konsumtion som är knutet till den här tragedin blir lätt osmakligt. Du slås inte av den överväldigande mängden 9/11–litteratur på Barnes and Noble, även om den finns där, spår New York–baserade skribenten Martin Gelin.
Romanerna dröjde
De skönlitterära skildringarna av 11 september dröjde några år, men i dag finns många. Paul Auster, som skrivit om händelserna i flera sammanhang, har lyft fram Don DeLillos "Falling man" som den bästa post–9/11–romanen.
– Jag vet inte om romanerna kan hjälpa oss att bearbeta det som hänt, snarare är det en nödvändighet att skriva, vi kommer inte undan, har han sagt i en intervju.
Gemensamt för flera av berättelserna är en känsla av ensamhet och ett sökande efter nya sammanhang. I "Falling man" söker en man upp hustrun till ägaren av en portfölj han funnit. I ungdomsförfattaren David Levithans "En bit av mig fattas", nyligen utgiven på svenska, närmar sig tre tonåringar varandra och samhället med nya ögon. Jonathan Safran Foer låter nioårige Oscar söka efter ledtrådar till sin saknade pappa i populära "Extremt högt och otroligt nära".
En tung punkt för 90-talet
Martin Gelin ser händelserna den 2001 som en punkt för det glättiga 90–talet och rekommenderar Claire Messuds roman "The emperor's children" (2006), om den glamorösa och ytliga mediascenen i New York som skakas i grunden av terrorattacken.
– Mediebranschen i New York var ganska oengagerad i världsfrågor, men efter 9/11 trängde sig historien på. Hennes roman skildrar före och efter bra.
– Om 9/11 markerade slutet på en mer lättsam tid i USA så kan man samtidigt säga att neokonservatismen har fått en bakslag. Jag kan tänka mig att vi framöver får se fler bokslut av den eran i bokform.
Faktaböcker om 11 september
"al–Qaida och vägen till 11 september" ("The looming tower" i original) av Lawrence Wright. En matig grundkurs i hur FBI och CIA jobbade. Boken börjar på 1950–talet, när den radikala islamismen föds, och slutar i oktober 2001, strax efter attentaten.
"102 minuter: den sanna berättelsen om kampen för överlevnad inne i World Trade Center" av Jim Dwyer och Kevin Flynn. Om timmen efter det att det första planet flyger in i World Trade Center. Rörigt berättad, men gripande vittnesskildringar.
"bin Ladin – ett familjedrama" av Steve Coll. En tegelsten om hela bin Ladin–släkten, dess entreprenörskap och de rikedomar man har byggt upp. Värdefull för att förstå hur al–Qaida kunde byggas upp.
"The longest war" av Peter L Bergen, säkerhetspolitisk kommentator på CNN. Följer jakten på bin Ladin från 11 september 2001 fram till i dag, mynnar ut i en beskrivning av Irakkriget.
"Growing up bin Laden" av Jean Sasson. Om Omar bin Ladin, en av Usama bin Ladins söner, lojal med sin pappa till strax efter 9/11.
Skönlitterära lästips
Falling man (2007) av Don DeLillo.
Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer (2006).
The terrorist av John Updike (2006), om en vanlig amerikansk 18-åring som vänder sig till islam.
Även Michael Cunningham skriver om unga terrorister och deras dödslängtan i Märkliga dagar (2006).
Lördag av Ian McEwan. Om hur Irakproblematiken påverkar en välbeställd Londonläkares vardag.
Novellen The mutants ur samlingen I am no one you know (2004) av Joyce Carol Oates. Här skildras en ung kvinna som försöker överleva. En av få skönlittera berättelser som direkt skildrar en människa mitt i katastrofen.
Dessutom har många bra antologier givits ut. En av de bästa är tidningen The New Yorkers samling texter av skribenter som Jonathan Franzen, Susan Sontag och John Updike, i After 9/11 som finns att köpa som e-bok.