Annons
Nyheter

En hejdlös skrattfest på Sagateatern

Clowngruppen 123Schtunk bjuder på en hejdlös skrattfest igen, denna gång med Vilhelm Mobergs klassiker om soldat 132 Rask och om Raskens Ida, jämte vissa snedsprång med en lösaktig Nergårds-Anna.
Nyheter • Publicerad 26 april 2014

Ju mer vi känner igen, desto roligare är trion Josefine Andersson, Lasse Beischer och musikern Dick Karlsson i sina knallröda lösnäsor – i så effektiv närkontakt med publiken att till och med Beischer ibland blir tyst.

Och visst har Rasken satt spår. Mer än fem miljoner svenskar såg Per Sjöstrands dramatisering av Mobergs genombrottsroman från 1927, när den gick som TV-serie 1976 med Sven Wollter och Gurie Nordwall som Rask och Ida. Och vi fick rentav ett bevingat ord i ”Jag går väl för fan åt vilket håll jag vill! Om du kikar riktigt duktigt i fönstret, får du se att jag går åt rätt håll nu!”, travesterat i schtunktiteln. Att Rasks soldattorp då hörde hemma i våra trakten, mellan Sätila och Fotskäl, gick förstås denna gång obemärkt förbi, men annars var det inte många associationer som trion missade, från Gånghester-anknytningen på bänk ett till en festlig Sven Wollter-parodi och Josefine Anderssons träffsäkra Gurie Nordwall-dialekt.

Annons

I övrigt bjöd kvällen på sanslösa improvisationer kring Mobergs skrönor – om drängsupandet mitt i skriande nöd, om ett barns svältdöd, och eländet, inte minst karlars otrohet, fångat med så mycket hjärta och smärta att gapskratten får en djupare botten. Kvällens stora stjärna var Josefine Andersson, inte minst i de fint framförda sångerna av typen skillingtrycksblues. Dick Karlsson har vuxit ut till en värdig motspelare till Beischer, själv ett ständigt förnyat kapitel av blixtsnabb närvaro.

Även Boråspubliken är numera med på alla vilda svängar och vänligt häcklande av första bänkradens publik. Men roligast blir ändå när alla tillropen sätter aktörerna på det hala. Oftast tar de hem spelet.

Rolf Haglund

Sagateatern, Borås

123Schtunk: Raskens: Vi går åt vilket håll vi vill!

Medverkande: Josefine Andersson, Lasse Beischer, Dick Karlsson.

Publik: 250

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons