BT 18 oktober: Textilmuseets flyttnota riskerar att växa
Det var i maj i år som kommunfullmäktige fattade beslutet att anslå 21 miljoner kronor till projektet. Endast Sverigedemokraterna röstade emot. Majoriteten av politikerna godkände det mest generösa och ambitiösa av de tre alternativ som hade presenterats för dem.
”Denna ambitionsnivå siktar på att lyfta Textilmuseet till en nationell angelägenhet med en avsevärd kvalitativ höjning av museets utbud”, heter det i beslutsunderlaget.
Men som så ofta vid stora byggprojekt verkar det finnas en hake. Eller åtminstone ett gnagande tvivel hos vissa inblandade, i form av frågan: Kommer pengarna egentligen att räcka?
– Vi fick den högsta ekonomiska nivån för att skapa ett framåtsyftande museum i toppklass, men det här är en synnerligen komplicerad process och det är i dagsläget osäkert om resurserna räcker till för ett toppmuseum, förklarar kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren (FP).
Den springande punkten är att kalkylerna som kommunfullmäktige grundade sitt beslut på i maj då var mer än 14 månader gamla på grund av att ärendet har dragit ut på tiden – på vägen mellan kulturnämnden och fullmäktige.
– Nu befinner vi oss i ett skarpt läge och det är oklart om den ursprungliga kalkylen kommer att hålla. Den kan bli föremål för omprövning, uppger kulturchefen Eva-Lotta Franzén.
Sådana saker som extrapersonal under flytten och hanteringen av de ömtåliga samlingarna kan leda till fördyringar.
Hur mycket befarar ni att budgeten kommer att spricka med?
– Jag har ingen uppfattning om det. Vi sitter just nu och för intensiva samtal om detta, så jag vill inte spekulera om vad pengarna kommer att räcka till.
Bengt Wahlgren betonar att det finns många osäkerhetsfaktorer kring flytten, som ännu inte har retts ut, men han anser att det är otroligt att merkostnader kommer att uppstå.
– Det är så många olika parter inblandade att det är svårt att säga vad som kommer att hända. Det finns ett avtal skrivet, men det behöver tolkas vad fastighetsägare, kulturnämnd respektive lokalförsörjningskontor ska ansvara för. Just nu för vi vissa resonemang om detta. säger han.
Vad finns det för deadline? När behöver ni ha rett ut alla dessa saker?
– Det nya Textilmuseet invigs år 2014.
Kommunalrådet Lena Palmén (S) är däremot spontant skeptisk till uppgifterna om fördyringar:
– Jag utgår från att budgeten håller för flytten. Det brukar lyckas när man lägger upp projekt i Borås stad. Så jag känner mig trygg med det.
Kan det bli aktuellt att lägga mer pengar på flytten?
– Nu är det inte aktuellt med det. Jag kan inte se att det finns behov av mer pengar under 2013. Vi har redan lagt fast en bra ambitionsnivå.
1972: Textilmuseet grundas i Simonsland.
1992: Flytt till nuvarande lokaler på Druveforsvägen (före detta Åkerlunds bomullsspinneri)
2010: Kommunstyrelsen beslutar att Textilmuseet ska flytta tillbaka till Simonsland (före detta Konstsilkesfabriken), där museet ska husera under samma tak som exempelvis Textilhögskolan.
2011: I mars tas första spadtaget i ombyggnaden av Simonsland. I mars begär kulturnämnden medel hos kommunstyrelsen för att finansiera flytten och inredningen av museet.
2012: I maj anslår kommunfullmäktige 21 miljoner kronor till flytt och inredning. I september stänger museet för allmänheten inför flytten.
2013: Textilmuseet flyttas till Simonsland.
2014: Textilmuseet slår upp portarna igen med en ny basutställning.Totalbudget på 21 miljoner kronor, varav:
Flyttbudget:
* 800 000 kronor för projekteringsarbete 2011
* 5 miljoner kronor 2012 för projektering av utställningar, inredning och packning.
* 10,2 miljoner kronor 2013 för att flytta och inreda det mya museet i Simonsland.
* 5 miljoner kronor 2014 för slutförande av basutställningar och magasin.