Nyheter

Anyuru prisas av Aftonbladet

Författaren Johannes Anyuru fortsätter att kamma hem priser för sin senaste roman "En storm kom från paradiset".
Nyheter • Publicerad 14 januari 2013
Johannes Anyuru.
Johannes Anyuru.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Nu har han tilldelats Aftonbladets litteraturpris för 2012 på 50 000 kronor. "Johannes Anyurus sorgesång över sin döende far, med sitt högtflygande vackra språk, sociala klarsyn och mänskliga värme, ger flyktingens livslånga främlingskap en svindlande och tragisk storhet", lyder delar av juryns motivering.

Johannes Anyuru är född 1979 och växte upp i Borås. Han debuterade för tio år sedan med med diktsamlingen "Det är bara gudarna som är nya". Därefter har han skrivit diktsamlingarna "Omega" och "Städerna inuti Hall", romanen "Skulle jag dö under andra himlar", bloggboken "En civilisation utan båtar" samt pjäsen "Förvaret" med Aleksander Motturi. För "En storm kom från paradiset" har Anyuru tidigare tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris och Ivar Lo–Johanssons personliga pris. Dessutom var han nominerad till Augustpriset och har chansen att vinna Nordiska Rådets litteraturpris i höst. Aftonbladets litteraturpris har delats ut sedan 1957 och utdelas "på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling". Tidigare pristagare är bland andra Tomas Tranströmer, Lotta Lotass och Aase Berg.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.