Annons

Webb-TV: "Kapslar" fick debutantpriset

Igår kväll klockan nio kom avslöjandet. Vinnaren av BT:s debutantpris blev Viktor Johansson för diktsamlingen Kapslar.
Kultur • Publicerad 21 februari 2008
Viktor Johansson en glas prisvinnare och 100 000 kronor rikare.
Viktor Johansson en glas prisvinnare och 100 000 kronor rikare.Foto: Lennart Magnusson

Debutantpris. Inför en fullsatt salong på Borås stadsteater mottog Viktor Johansson både diplom och 100?000 kronor av BT:s chefredaktör Jan Öjmertz.

– Det känns helt underbart. Pengarna är lätt att greppa. Men att min bok skulle vara bäst har jag svårare att förstå. Det var verkligen en hård konkurrens, sade en påtagligt rörd Viktor Johansson med hänvisning till de övriga nominerade debutanterna.

Annons

– Jag tror att Borås gillar mig. För tre år sedan vann jag pris för bästa manus och bästa klippning på en amatörfilmfestival här. Borås och jag går bra ihop, konstaterade Viktor Johansson.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag ska skriva och åka på en resa, men ännu vet jag inte vart.

I år delades BT:s debutantpris ut för åttonde gången, dock i en festligare inramning än förr. Borås stadsteater stod för första gången som värd för arrangemanget, vilket verkade ha uppskattas av allmänheten. Drygt 320 personer hade lockats till denna afton i litteraturens tecken.

– Jag är verkligen glad att det kom så mycket folk, sade BT:s kulturchef Stefan Eklund som också var konferencier under kvällen.

Även teaterchefen Karin Veres var mycket nöjd:

– Jag är jätteglad över att vi fått det här evenemanget till Borås stadsteater. Det är ändå ordet som står på scenen, menade hon.

Förutom uppläsningar och utfrågning av de fem nominerande författardebutanterna, fick publiken även höra ett underhållande föredrag av Jens Lapidus, mannen bakom boksuccén Snabba cash. Själv var Lapidus mest imponerad av Sofia Rapp Johansson och hennes framförda smakprov ur diktsamlingen Silverfisken:

– Jag har inte läst den än, men hennes sätt läsa var oerhört gripande.

Det var dock inte bara ordet gavs utrymme på scenen. Utan även tonerna. Den nio man starka boråsgruppen The Streamers bjöd på en skönt gungande blandning av ska-musik och rythm’ n blues i pauserna. Gitarristen och sången Erik Johansson uppskattade tillfället att spela i en för gruppen annorlunda miljö.

Annons

– Det känns intressant. Det är första gången vi gjort något liknande. Det är inte precis som att spela på Trägår’n ?

Tidigare vinnare:

Borås Tidnings debutantpris delades ut första gången 2001:

Alla vinnare: 2001: Lotta Lotass, Kallkällan.2002: Maria Zennström, Katarinas sovjetiska upplevelser.2003: Daniel Sjölin, Oron bror.2004: Jonas Hassen Khemiri, Ett öga rött.2005: Ida Börjel, Sond.2006: Andrzej Tichy, Sex liter luft.2007: Martina Lowden, Allt.

Christian Dahlgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons