Annons

Vintipset: Rött superfynd perfekt för gåsamiddagen

BT:s vinskribent Bengt I Johansson tipsar om veckans dryck.
Vintipset • Publicerad 11 november 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bengt I Johansson.
Bengt I Johansson.
54235. 2021 Universal Riesling. Mosel, Tyskland.
54235. 2021 Universal Riesling. Mosel, Tyskland.Foto: Systembolaget

Vitt, vegancertifierat fyndvin

54235. 2021 Universal Riesling. Mosel, Tyskland. 149:-

Tillverkaren av vinet, Markus Molitor, är åttonde generationen vinmakare i familjeföretaget Weingut Molitor. Hans ambition är att återge moselvinerna det kvalitetsrykte, som de hade i slutet av 1800-talet då de betingade liknande priser, som de bästa Bordeauxslotten. Vinet, som är vegancertifierat, har lagrats en kort tid på ekfat. Ett kanongott vin, som har inslag av gröna äpplen, mineral, tropiska frukter och citrus. Passar till kryddstark asiatisk mat, men också till sushi eller skaldjur.

52468. 2016 Dominio Alto Reserva. Rioja, Spanien.
52468. 2016 Dominio Alto Reserva. Rioja, Spanien.Foto: Systembolaget

Långlagrat superfynd till gåsakalaset

52468. 2016 Dominio Alto Reserva. Rioja, Spanien. 99:-

Vinet är gjort på 100 procent av riojadruvan tempranillo. Vinet har Riojas nästa högsta kvalitetsklass, reserva, vilket innebär att vinet skall lagras minst 36 månader, varav minst 12 månader på ekfat. Det här vinet uppnår det kravet med råge, eftersom det har legat 18 månader på fat. Väldigt gott vin med inslag av vanilj från fatlagringen samt mörka plommon, dill, mörka bigarråer, choklad och lagerblad. Till gås är det klassiska vinet en bra röd Bourgogne. Men bra Bourgogner är detsamma som mycket pengar och då är detta är ypperligt alternativ. Men till svartsoppan duger det bara med en torr sherry – basta!

32452. 2021 Raccolto. Sicilien, Italien.
32452. 2021 Raccolto. Sicilien, Italien.Foto: Systembolaget

En utmärkt röd vardagsbox

32452. 2021 Raccolto. Sicilien, Italien. 259:-/3 l box

Det här vinet är gjort på 60 procent nero d’avola och 40 procent cabernet sauvignon. Druvsorterna är både jästa och lagrade separat och olika länge innan den slutliga blandningen. Det har blivit ett fruktigt, kryddigt och medelfylligt vin med inslag av plommon, svarta vinbär, vanilj, choklad och lakrits. Ett alldeles utmärkt vardagsvin, till vegetariska rätter, pastarätter eller rätter på fläsk- eller lammkött.

Bengt I JohanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons