unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

VINNAREN: Han får Tunbjörkpriset 2019

Gerry Johansson tänker att regnbågen går i grått. Och han tycker inte att människor har något på hans bilder att göra.
Öglunda.
Öglunda.
13 bilder
enlarge

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är alltid roligt att ringa upp pristagare och berätta att de ska få pris.

Men att ringa upp Gerry Johansson i Höganäs och berätta att han ska få Lars Tunbjörkpriset 2019 är alldeles ovanligt roligt. Han blir nämligen så oförställt förvånad.

– Ska jag? Jaha, det trodde jag inte att jag kunde vara aktuell för.

Och ärligt talat: Jag förstår varför han blir förvånad. Lars Tunbjörkpriset har hittills gått uteslutande till unga fotografer (Julia Lindemalm 2016, Hannah Modigh 2017 och Åsa Sjöström 2018). Gerry Johansson har grått skägg och är född år 1945, just innan andra världskriget slutade.

Men årets pris är ingen utmärkelse för lång och trogen tjänst. Gerry Johansson är i högsta grad aktiv och framåtsyftande, och verkar bara bara bli bättre och bättre som fotograf för varje år som går.

Ett tag efter telefonsamtalet besöker jag honom i Höganäs i Skåne, för att få veta mer om hur han jobbar. Han bor i ett stort vackert funkishus, faktiskt ett sådant där som brukar finnas med i inredningsreportage. Det stora runda matbordet har en gång stått på den anrika krogen Den Gyldene Freden i Stockholm.

I källaren finns det allra mest intressanta: ett klassiskt mörkrum med en smårostig ho, där det luktar svagt av mystiska vätskor som Gerry Johansson skapar sina svartvita bilder med. Det är kanske inte alkemi men känslan är lite densamma där i källarlabbet, i denna digitala tidsålder där nästan all fotografi skapas med digitalkamera och dator. Han jobbar med klassisk Rolleiflexkamera eller Hasselblad, alltid i svartvitt.

quote
Jag vill att det ska vara som en regnbåge av grått.

– Grått är en underskattad färg. Jag förstår inte varför folk pratar om ”grått och tråkigt”.

Han funderar:

– Jag vill att det ska vara som en regnbåge av grått.

– Jag tycker inte om att samarbeta med folk. Jag ber aldrig någon annan att vara med och välja bilder eller komma med synpunkter.
– Jag tycker inte om att samarbeta med folk. Jag ber aldrig någon annan att vara med och välja bilder eller komma med synpunkter.
Foto: Lena Kvist

Gerry Johansson började fotografera när han var i 12–13-årsåldern. Det fanns en fotoklubb i Varberg, där han bodde. En filmrulle i veckan hade han råd med.

Det var intresset för flygplan – han var fascinerad av Getteröns flygfält – som gjorde att han först började fotografera. Han varvade flygplanen med bilder av torggummor och folk på stan. Han hade talang, utvecklades, vann priser. Som 17–18-åring skickades han till en släkting utanför New York för att bo där ett tag.

– Jag var väl förberedd för USA, jag läste ju Mad Magazine och var intresserad av jazz.

Dessutom gick han med i fotoklubbar, precis som hemma i Varberg. Först i en lokal klubb med tandläkare och andra amatörer, sedan i The Village Camera Club i New York, där nästan alla var yrkesfotografer. Och Amerikabilderna, som senare i livet efter fler resor skulle ge honom något av ett genombrott som fotograf, tog sin början där, i början av 1960-talet i drömmarnas land.

quote
På ett sätt har jag varit ekonomiskt oberoende, genom att ha små utgifter.

Om vi snabbspolar Gerry Johanssons liv ser det ut ungefär så här: studier i grafisk form på HDK i Göteborg, möte med livskamraten Ann, fotopraktik, flytt till Skåne, familjeliv med småbarn, redaktörsjobb för fototidningen Populär fotografi, försäljning av delägarskapet i tidningen, jobb som reklam- och bildbyråfotograf. Och alltid, vid sidan av eller i centrum, de egna bilderna. Från Amerika och Tyskland, uppväxtens Halland eller Ulan Bator i Mongoliet. Alla tagna i den omisskännliga sparsmakade stilen, som kanske utgör någon sorts estetiskt motstånd.

– När man var ung fick man alltid höra att man måste ha en stil som fotograf. Jag ville till varje pris undvika att ha en stil.

Du var fototidningsägare under de gyllene tidningsåren. Blev du ekonomiskt oberoende då, när du sålde din andel i tidningen?

– Nej, inte på grund av försäljningen. Men på ett sätt har jag varit ekonomiskt oberoende, genom att ha små utgifter. Jag har aldrig räknat med att ha pengar.

En ovanlig sak med Gerry Johanssons bilder är att de är nästan omöjliga att bestämma tidsmässigt. 1960-talet och 2010-talet kan nämligen se precis likadant ut, om man bara hittar rätt motiv.

– Jag ser mig mer som en landsbygds- och småstadsfotograf än en cityflanör.

Är du nostalgiker?

– Nej. Men jag tycker om när saker och ting har lite patina. Nya saker är som när man nyss har varit hos frisören och klippt sig, det blir alltid bättre när det vuxit ut lite,

Varför finns det inga människor på bilderna?

– För att om jag har med människor blir det fokus på dem direkt. Människorna stjäl uppmärksamheten från det jag kanske egentligen tycker är viktigast med bilden, och man kan se på kläderna vilken tidsålder det är.

Gerry Johansson är lite av fotografernas fotograf, många som själva fotograferar gillar honom. Han har fans i Tyskland och Italien. Ett fotografgäng i Tyskland gjorde till och med en egen fotobok, helt i Gerry Johansson-anda. Han har fått fina stipendier och en del priser.

Samtidigt har inte karriären gått som på räls. Alla gallerister älskar inte små återhållsamma svartvita bilder, där det som eventuellt har hänt åtminstone inte syns på bilden. Ibland har det varit svårt för honom att få ställa ut.

quote
Ta nästan vilken målning som helst och man kan hitta ett fotografi som är bättre.

Bilder ska vara små, och många, tycker han.

Hur stor är en perfekt bild?

– Sådär 16 x 16 centimeter. Den ska få plats på en A4. Fast ibland håller inte gallerister med om det, så jag blir tvungen att göra större bilder.

Han säger inte att han är konstnär, även om han inser att det han håller på med är konst.

– Fotografi är finare än konst, tycker jag. Ta nästan vilken målning som helst och man kan hitta ett fotografi som är bättre.

Vad driver dig?

– En lust att dokumentera det som inte är så uppmärksammat. Fast det är en slumpvis dokumentation.

Mycket av dagens dokumentärfoto har mörka teman. Inget fel i det, dagens fotografer tar viktiga, brännande bilder. Men Gerry Johansson har valt en annan väg. Det finns en optimism, en nästan barnslig upptäckarglädje över hans bilder. Livet är ljust, världen är vacker.

– Jag blir automatiskt på gott humör när jag fotograferar. Det går inte att undvika.

Läs mer

Sjuhärad: Därför flög helikoptern så nära kvarteret

Mark

Sjuhärad: Därför flög helikoptern så nära kvarteret

Villaägare uppmanades att förankra sina utemöbler.

Kerstinsgårdens förskola och Kerstinsgårdskolan i Dalsjöfors har en gemensam skolgård.

Borås

Barn hittade narkotikaklassad medicin på förskola

Rektorn: ”Vi är väldigt skakade allihopa”

Stefan Lindborg vill ha verksamheten på plats redan under nästa år.

Borås

Boråspolitiker vill stötta avhoppare: ”Allvarligt läge”

Ser med oro på utvecklingen inom kriminella gäng – kräver åtgärder av kommunen

Bilden inifrån: Här gick skotten in genom porten – flera kulhål i glaset

Borås

Bilden inifrån: Här gick skotten in genom porten – flera kulhål i glaset

Uppgifter till BT: Han bor i beskjutna huset ✓ Mopeder sågs lämna platsen

Varningen: Nya besvär väntar vid tungt trafikerade knutpunkten

Borås

Varningen: Nya besvär väntar vid tungt trafikerade knutpunkten

Trafikverket: ”Alltid ovisst.”

Arkivbild.

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.