Kultur

Vinnaren av Lilla debutantpriset: Våld och spänning under andra världskriget

LITTERATUR Artikeln publicerades
Edvin Österlunds novell belönas med Lilla debutantpriset.
Foto: Jan Pettersson
Edvin Österlunds novell belönas med Lilla debutantpriset.

Våld och spänning från ett fångläger i Sibirien under andra världskriget.

Edvin Österlunds novell belönas med Lilla debutantpriset.

– Jättekul, och lite överraskande, säger Edvin Österlund.

16-årige Edvin Österlund från Sätila är intresserad av historia i allmänhet och andra världskriget i synnerhet. Och det är mitt under brinnande krig som hans berättelse ”En vrålande vind” utspelar sig.

I handlingens centrum står en rysk man som när han vägrar lämna ifrån sin mark placeras i ett straffläger i Sibirien. Men väl där vägrar mannen att att anpassa sig.

– Han ogillar samhällssystemet och gör uppror mot det, säger Edvin Österlund.

Han berättar att han valde att börja skriva slutet. Men vill inte avslöja för mycket av berättelsens upplösning och hur det går för dess huvudperson.

– Men han blir galen.

”En vrålande vind” innehåller mycket våld och spänning. Och så är det kallt, väldigt kallt, som sig bör i Sibirien.

– Jag har gjort en del research men sedan har jag fantiserat och försökt sätta mig i hur förhållandena skulle kunna vara i ett fångläger.

Edvin Österlund studerar första året på det tekniskt programmet på Marks gymnasium. Han tänker sig framtid som dataprogrammerare. Men skrivandet tänker Edvin inte släppa.

– Nej, det kan man hålla på med vid sidan om.

Förstapriset i Lilla debutantpriset är 5 000 kronor. Men Edvin Österlund har inte bestämt än vad han ska göra med pengarna.

– Jag sparar dom. Det kan vara bra att ha pengar längre fram.

De två andra nominerade till Lilla debutantpriset, Jenny Olsson och Maja Hall, delade på andrapriset och får 2 500 kronor var.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.