Annons

Vigdis Hjorth får första Sara Danius-priset

Litteratur • Publicerad 5 april 2023
Författaren Vigdis Hjorth. Arkivbild.
Författaren Vigdis Hjorth. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby

Den norska författaren Vigdis Hjorth tilldelas det första priset som delas ut av Sara Danius stiftelse. Familjen startade denna minnesfond i samband med att Danius gick bort 2019 och priserna ska gå till kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter.

"Jag är överväldigad och glad och stolt – särskilt eftersom jag alltid har haft så stor respekt för Sara Danius", säger Vigdis Hjorth i ett pressmeddelande.

Annons

I motiveringen står att hon får priset för ett "banbrytande och magnifikt berättande som med stil och skärpa rubbar ordningen". Förutom 50 000 kronor tilldelas hon ett konstverk föreställande Danius, framtaget av Stina Wirsén.

I juryn sitter dramatikern Sara Stridsberg, kritikern Malin Ullgren, litteraturvetaren och förläggaren Daniel Sandström samt professorn och författaren Stefan Jonsson.

Priset delas ut den 3 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons