Annons

Hanna Grahn: Vi ser början på ett verkligt kulturkrig

Sverigedemokraterna i Borås vill lägga ner Stadsteaterns ensemble. Lägg därtill KDU-utspelet häromveckan om att sälja teatern.
Just nu kommer inget av detta att bli verklighet, men det vi ser är början på ett verkligt kulturkrig, skriver BT:s kulturchef Hanna Grahn.
Hanna GrahnSkicka e-post
Krönika • Publicerad 25 oktober 2023
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stadsteaterns uppsättning av ”Backanterna” har fått fina recensioner. Ett bevis för teaternas existensberättigande, skriver Hanna Grahn.
Stadsteaterns uppsättning av ”Backanterna” har fått fina recensioner. Ett bevis för teaternas existensberättigande, skriver Hanna Grahn.Foto: Amelia Bordahl

SD:s tajming är ganska usel. Stadsteatern i Borås visar just nu sitt existensberättigande genom uppsättningen ”Backanterna” som har fått positiva recensioner från ett flertal tidningar däribland Expressen och Dagens Nyheter. Flera av kritikerna har nämnt just föreställningens aktualitet. ”Otroligt obehaglig” och ”fantastisk”, skriver Teodor Stig-Matz i Expressen. ”Imponerande”, konstaterade Stefan Eklund i Borås Tidning.

Hösten är budgettid i kommunen och under onsdagen var det SD:s tur att komma ut på banan med sitt förslag. Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i Borås och förslaget är det som innehållsmässigt sticker ut mest jämfört med övriga partiers. SD vill ge kulturnämnden 35 miljoner kronor mindre än de styrande partierna. Drygt 183 miljoner kronor istället för drygt 218 miljoner kronor.

Annons

Så som de politiska majoritetsförhållandena ser ut i Borås just nu kommer deras förslag inte att bli verklighet. Men det finns all anledning att ta detta på allvar. Efter valet förra året satt SD i förhandlingar för att kunna vara med och ta makten i kommunstyrelsen.

När det talas om kulturkrig brukar det allt som oftast avses symboliska frågor eller värderingsfrågor, snarare än kronor och ören. Det kan handla om synen på kön och identitet, på luciafiranden i kyrkan eller dragqueens. Positionerandet i dessa frågor leder sällan till något mer än till just ett positionerande.

”Med SD vid makten skulle vi uppenbarligen dessutom få ett kulturliv som trampar i takt med politikerna i fullmäktige. Det är på riktigt en skrämmande tanke.”

Nu är det dags att inse att värderingsfrågorna på kulturens område kommer att ta sig allt mer handfasta uttryck. Det vi ser nu är början på ett verkligt kulturkrig. SD kommer inte att nöja sig med att stå i fullmäktige och prata om ”betydelsen av det svenska kulturarvet”, nu är de redo att gå till handling, uppenbarligen. De nöjer sig inte med att som de gjort tidigare, föreslå att en försäljning av Stadsteatern ska utredas. I grund och botten handlar det om vilken sorts kultur som ska finansieras av skattemedel.

I budgetförslaget tar SD avstånd från det vedertagna begreppet inom kultursfären ”armlängds avstånd”, och slår fast att detta är en ”socialistisk dogm” som inte äger någon relevans. Partiet anser att kulturen idag redan är politiskt styrd.

SD skriver vidare: ”Sverigedemokraterna kommer därför även i fortsättningen att slå fast inriktningen av kulturpolitiken och kritisera densamma om utfallet inte lever upp till politikens förväntningar.” Exempel de nämner är att kulturen ska kunna krävas på innehållsdeklarationer när det gäller lämplighet för barn. Budgetskrivningarna är aningen otydliga men som jag förstår det påpekar SD i det sammanhanget också att det inte ska finnas verk som partiet uppfattar som stötande på allmän plats.

Det här är en tonartsskiftning i kulturdebatten i Borås. Om SD skulle få mer inflytande än de har idag kommer Borås Stadsteater snart att vara ett minne blott. Det skulle vara ett fattigdomsbevis för staden. Idag är Borås en av en handfull kommuner i Sverige som driver en stadsteater. Det är något att vara mycket stolt över. Stadsteatern ger liv.

Med SD vid makten skulle vi uppenbarligen dessutom få ett kulturliv som trampar i takt med politikerna i fullmäktige. Det är på riktigt en skrämmande tanke.

De två sista föreställningarna av ”Backanterna” på Stadsteatern ges för övrigt på fredag och lördag denna vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons