1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stefan Eklund: Vem kan smälla SD på fingrarna?

När SD ger sig på enskilda program i SVT och SR är demokratin i fara.
Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiske talesman gillar inte innehållet i vissa SVT- och SR-program. Men någon behöver smälla SD på fingrarna när partiet försöker koppla grepp på public service. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Terje Pedersen

Att mediernas frihet är i fara i takt med att högerpopulismen växer ser vi allt fler prov på. Senast i Sverige, i veckan, när Sverigedemokraterna krävde att Sveriges Televisions och Sveriges Radios chefer skulle kallas till riksdagens kulturutskott för en innehållsdiskussion sedan SD funnit att två specifika program, enligt partiets kulturpolitiske talesman Aron Emilsson, brustit i frågan om opartiskhet.

Välgörande nog röstades förslaget ner och både Liberalernas Christer Nylander och Socialdemokraternas Lawen Redar uttalade sig kraftfullt och kritiskt mot förslaget.

Men händelsen går inte att betrakta som en tillfällig lapsus. Efter det förväntande maktskiftet vid nästa val, med det nya public service-kritiska högerblocket SD-M-KD vid rodret, kan den här typen av aktioner bli verklighet.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är ett reellt hot mot en fungerande demokrati.

Programmen det handlade om var SVT:s ”Morgonstudion”, där ett inslag om ungdomsbrottslighet inte föll i SD i smaken, och SR-programmet ”P3 med Rebecca och Fiona”, där inte SD närmare har preciserat vad man ställde sig kritiskt mot.

Och det spelar ju heller ingen roll. Innehållsdiskussionen är ur ett riksdagspolitiskt perspektiv ointressant. Grundregeln att riksdagspolitiker ska hålla fingrarna borta från det journalistiska innehållet är absolut avgörande för att de fria medierna, privata och statliga, ska kunna behålla sin trovärdighet.

Innehållsdiskussionen kan absolut vara intressant ur ett antal andra perspektiv, det gäller även frågan om partiskhet. Men den ska inte föras av demokratiskt valda politiker. Då blir det tilt i systemet.

Men det här händer nu. Jag har tidigare – nästan till leda, jag vet, men detta är viktigt – varnat för att den utveckling vi sett i Polen och Ungern, där nationalistiska högerpopulister tagit makten över statliga medier och gjort dem till propagandamaskiner, inte alls behöver vara långt borta vid ett svenskt maktskifte.

Donald Trumps exempellösa journalisthat mullrar ständigt och förstärker rörelsen mot en avväpnad journalistik och aktuellt är nu också Boris Johnsons planerade slakt av BBC, som ska ske genom att man övergår till en frivillig prenumerationsmodell istället för den nuvarande licensmodellen samtidigt som man säljer radio- och tv-kanaler och minskar det digitala utbudet.

För Sverigedemokraterna handlar det inte om att avskaffa public service. Nämnde Aron Emilsson har för all del sagt (nyheteridag.se) att man vill skära i anslagen och slå ihop SVT, SR och UR till ett bolag med ett ”smalare uppdrag”, men också att public service behövs för att ”värna det svenska språket och vissa kulturella värden”.

Låter polskt. Låter ungerskt. Låter illa.

Om det bara var SD som stod för den här klåfingriga public service-hållningen kunde man för all del vara mindre orolig. Men de starkt public service-kritiska åsikter som förts fram från moderat och kristdemokratiskt håll den senaste tiden gör framtiden oviss.

Undantag finns. Moderaten Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio, ställde sig kritiskt till SD:s utspel som han betraktade som historiskt: ”Det har aldrig hänt förut. Det är en stark markering mot public service”, sade han till svt.se och fortsatte: ”Svensk journalistik står inför stora prövningar. Att man då väljer att rikta kritik mot de aktörer som fortfarande fungerar är väldigt anmärkningsvärt.”

Mats Svegfors sitter med i den arbetsgrupp som i maj 2021 ska presentera ett nytt idéprogram för Moderaterna. Låt oss hoppas att han får gehör för sin syn på public service där. Någon behöver smälla SD på fingrarna när partiet försöker koppla grepp på public service.

Annars kan det gå illa, riktigt illa.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer