1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vasas Flora Och Fauna är omslutna av nuet

Vasas Flora Och Faunas tredje svenska album pendlar mellan smärta och svart humor. Den är både lite för trygg, men också hjärtskärande.
Vasas Flora Och Fauna har egentligen allt de behöver på sitt nya album – utom Iiris VIljanen.
Foto: Thomas Ekstrom
btbtbtbtbt

Vasas Flora Och Fauna

Album: Möte med skogsgardisterna
Bolag: Startracks/Playground
Genre: Pop

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I och med den briljanta “Släkt Med Lotta Svärd” för fem år sedan skapade Vasas Flora Och Fauna en av den svenska pophistoriens bästa debuter. Bandet har aldrig riktigt hämtat sig sedan dess. Iiris Viljanen lämnade bandet och en sällsam magi blev hängandes. När hon släppte sitt album “Mercedes” från 2016 blev jag återigen golvad. Vasas uppföljare “Veneziansk afton” (2017) var ett bra popalbum, men en oundviklig besvikelse. 2018 gjorde de en “Peter Gabriel” och översatte egna låtar till tyska på den obegripliga skivan “Strandgut”.

Mattias Björkas, Tina Kärkinen och Daniel Ventus skriver fortfarande ett knippe fantastiska låtar, men en ytterligare dimension går fortfarande förlorad. Det glimrar framför allt i ballader som “Du skulle inte förebrå mig”, “Jenny W” (som tyvärr inte alls handlar om Jenny Wilson) och “Det som skulle ha hänt i fjol”.

Här är trion helt och hållet omslutna av nuet – direkta och opretentiösa i sina känsloskildringar som tar sig rakt in i hjärtat. Björkas och Kärkinens stämsång känns lika given och naturlig som Simon & Garfunkels. Ekon av 80-talets vänare och skamlöst melodiösa pop från skivbolag som Sarah records och Summershine går hela tiden igenom som en klangfull referenspunkt. Men det finns såklart också en svensk folkton och en lakonisk humor jämsides med sorgen. Här känns Vasas Flora Och Fauna unika.

Skogsgardisterna från albumets titel var flera tusen desertörer från den finska armén som gömde sig i skogarna under andra världskriget. Exakt vad mötet består i är oklart. Björkas och Kärkinen berättar historier om gränslandet mellan Finland och Sverige. Avståndet, olika personlighetstyper, social ambivalens, traditioner och motpoler. Alltid med den finlandssvenska brytningen som är vadderad med både melankoli och patos. Man pratar ofta om det finska vemodet och tillsammans med den svenska sakligheten så är Vasas Fauna Och Flora det perfekta amalgamet. Efter en lite för trygg första hälft så bränner albumet till i sluttampen. Ändå blir slutresultatet aningen trevande. De har egentligen alla element, utom det kanske viktigaste i form av Viljanen.

Fotnot: “Möte med skogsgardisterna” släpps den 17 april.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.