GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varmt om vänskap, skoskav och tårtor av Eva Jacobson

Ibland är det besvärligt och ibland går det bra. Eva Jacobsons nya bok ”Det går bra nu” berättar varmt och underhållande om livet.
Litteratur • Publicerad 19 november 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bilderbok (från 3 år)

Det går bra nu

Text och bild: Eva Jacobson

Förlag: Lilla Piratförlaget

Eva Jacobsons bilderbok ”Det går bra nu” handlar om vännerna Mosse och Pip som ska på utflykt.
Eva Jacobsons bilderbok ”Det går bra nu” handlar om vännerna Mosse och Pip som ska på utflykt.Foto: Gustav Gräll

Eva Jacobson debuterade 2019 med ”Morgans kafé”, en underbar bok om bakverk, vänskap och solidaritet. Tidigare i år släppte hon den festliga bilderboken ”Svansen är lös” och nu är hon aktuell med ”Det går bra nu”.

Den nya boken handlar om två vänner, björnen Mosse och grisen Pip. På agendan den här dagen står en utflykt. Pip föreslår att de ska ta med sig tårta, men Mosse säger att det inte går. De har nästan inga pengar kvar, så det får bli skorpor i picknickkorgen.

Jacobsons text flyter fram, helt och hållet genom varma och filosofiska replikskiften. Problemen avlöser komiskt varandra, liksom funderingarna på hur de kan lösas.

”Kompositionerna är ytterst välbalanserade och med några få återkommande föremål lyckas Jacobson göra väldigt mycket.”

Snart drabbas nämligen både Mosse och Pip av skoskav och bestämmer sig för att pausa. Men att hitta bra sittplatser är inte heller lätt. När de väl vilat en stund, knaprat på sina skorpor och bestämt sig för att gå till skoaffären vänder dock allt plötsligt till det bättre.

Bilderna hakar lustfyllt i texten, fyller i och utvidgar berättelsen. Färgtonerna är murriga och perspektiven intressanta. Rörelser och placeringar förstärker också effektivt det innerliga samspelet mellan karaktärerna. Kompositionerna är ytterst välbalanserade och med några få återkommande föremål lyckas Jacobson göra väldigt mycket.

”Det går bra nu” är en både charmig och finurlig bok. I botten finns ett allvar, men rotationer och kommentarer lockar genomgående till skratt.

Jonna FriesSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.