Vårens fem mest spännande seriealbum

När seriegiganter som Nina Hemmingson och Joakim Pirinen börjar skriva böcker fyllda av text istället, så undrar börjar man undra var man ska hitta några omtumlande serieböcker för oss (lite mer) vuxna. Kulturskribenten Henric Tiselius gräver i vårens serieutgivning och tipsar om några av de – till synes – mest intressanta albumen.
Litteratur • Publicerad 6 februari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

2022 kom etablerade Liv Strömquist (”Astrologi”), Sara Granér (”Den sjunde vännen”) och Anneli Furmark med nya seriealbum, och Magnus Jonasons ”Måste ringa brorsan” (Kartago) från i höstas var en stark upplevelse. Men nya namn fortsätter att dyka upp i en genre där de unga kvinnorna verkligen dominerar, så visst går det att ha förväntningar även inför 2023. Här är några titlar som den serieintresserade inte bör missa i vår:

1) Iris Hautaniemi: ”Ensam ung kvinna söker” (Kaunitz-Olsson), februari

Jo, hon är debutant, så det återstår att se vad ”Ensam ung kvinna söker” är för album. Men det ser onekligen högintressant ut när denna 24-åriga konstfackstudent berättar om den hopplösa kärleken till en australiensare som den unga kvinnan med den kattformade latexmössan knappt känner.

2) Ulrika Linder: Diskbänkstecknaren (Galago), februari

Småbansföräldrar lär känna igen sig när Ulrika Linders nerviga teckningar tar form i berättelser om att allt i ett familjeliv inte är så njutbart. Linder är nu tillbaka efter den lyckade debuten med den galet fina ”Återvinningscentralen”. Det kommande albumet ”Diskbänkstecknaren” samlar hennes egna favoriter från instakontot med samma namn.

3) Klara Nordin Stensö: Den ömma modern (Galago), april

Mera småbarnstider. De unga kvinnliga serietecknarna präglar verkligen genren just nu. Klara Nordin Stensö skapade så sent som förra året barnboken ”Den lilla lilla sjöjungfrun”. I detta album handlar det mer om ett vuxenperspektiv: en självbespeglande vardag som nybliven mamma.

4) Malin Svedjeholm: Hårda sanningar (Kartago), april

Malin ”Plåstra” Svedjeholm tillhör de som ur en ganska reguljär serietecknarstil har funnit kraft och smittande galenskap, som bland annat synts i Larson! och Pondus. I sitt första hellängdsalbum kommer en lite svartare sida fram. Det handlar om Mirja som har väldigt svårt att hantera sin ilska.

5) Rolf Classon: Historien om Galago (Ordfront), april

Ingen regelrätt seriebok, men i april kommer historien om Galago. Dess mytomspunne grundare Roffe Classon har skrivit historien om sig själv och hur han sammanförde tecknare som Lena Ackebo, Joakim Pirinen, Max Andersson, Olle Berg, Nina Hemmingson och många fler till det som blev Sveriges viktigaste och mest kreativa serienav. Boken utlovar även klassiska serierutor.

Dessutom: Den redan moderna serieklassikern ”Persepolis” av iransk-svensk-franska Marjane Satrapi finns nu i nyutgåva (Ordfront).

Henric TiseliusSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.