Kultur

Väntan på nästa del känns redan för lång

bokrecension Artikeln publicerades
Foto: Severus tenenbaum

Matskribent och fantasyförfattare? Jadå, det är en vinnande kombination, konstaterar Bella Stenberg som slukar Lisa Förares debut.

Varken – en mörk förortssaga

Förortsfantasy – debutant 2019

Författare: Lisa Förare

Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Lisa Förare Winblad är sedan många år en känd och inspirerande matskribent, men när hon debuterar som skönlitterär författare kastar hon sitt andra efternamn.

”Varken” är urban fantasy med inslag av deckare, pigg och personlig – fastän varken användandet av nordiska väsen, andra världar som läcker in i vår eller organisationer som försöker kartlägga och kontrollera det övernaturliga är unikt. Blandningen och genomförandet är däremot Förares egen, och hon har koll på sina föregångare och blinkar emellanåt åt dem.

Lisa Förare är bra på att skapa spänning, stämning och distinkta röster.

Sara är hypersensitiv på ett övernaturligt sätt, och kan läsa av och ibland styra människor. Sedan hennes tvilling försvann har hon överlevt med hjälp av alkohol och one night stands, tills hon blir tvångsvärvad av det mystiska Probonum som säger sig ha information om systern. Sara är inte den enda trasiga människan de lockat till sig, men nästan alla tycks ha dubbla agendor och det är långt ifrån tydligt vem som egentligen styr och vad som pågår i stockholmska Älvsjö. Barn försvinner, hungriga väsen tar sig över gränsen och längre bort lurar något ännu farligare.

Lisa Förare är bra på att skapa spänning, stämning och distinkta röster. Utan att det förtar mörkret genomsyras boken av humor, inte minst hos tvinnarna, asatrons tre fotbollstokiga, vinpimplande nornor som driver garnaffär med livscoachning på köpet.

Finalen är lite väl fullmatad, men väntan på nästa del känns redan för lång.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.