Annons

Vålnad skrämmer på födelsedagen och lockar till onda lekar

Låt säga att spöken existerar. Då finns risken att även barn stöter på dem. Tyvärr har de en tendens att locka till onda lekar.
Bokrecension • Publicerad 5 juni 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ewa Christina Johansson.
Ewa Christina Johansson.Foto: Magnus Liam Karlsson
Kapitelbok

Ska vi leka?

Författare: Ewa Christina Johansson

Förlag: B Wahlströms

Mystiken ligger tät hela vägen. Det beror dock mest på att både läsaren och bokens unga huvudperson får mycket knapphändig information om vad det hela handlar om.

Ewa Christina Johanssons (f. 1964) berättelse ”Ska vi leka?” beskriver yvigt hur det känns i en utsatt situation, snarare än att skapa verkligt drama.

Annons

En högstadietjej får ett gåtfullt brev på sin födelsedag. Redan från början går det att koppla ihop med ockulta föreställningar, men det är också möjligt att tolka det som en inbjudan till lek från en vän.

Eftersom Alma väljer det senare alternativet rasar hon ner i en ravin, irrar omkring i ett förfallet hus, bevakat av en spöklik, ond pojke. Hon besväras av en råtta och hittar skelettet efter en mördad människa.

Tidningsklipp från ”Lokalbladet” publiceras lite då och då i texten. Notiser från slutet av 1800-talet om en mördare O. Wingen går troligen att koppla ihop med det övernaturliga förloppet.

Bokens främsta egenskap är att den går lätt att läsa. Med sitt enkla språk, sin okonstlade komposition – tillgängligt berättad i jagform – hamnar den i kategorin motståndslös litteratur.

Trots att delar av skeendet utspelas i en labyrintisk hägring, där en vålnad härskar, får aldrig texten någon riktig nerv. Den reserverade och varliga ton som råder har en dämpande effekt.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons