Annons

Välgjord deckare fullspäckad i makabra detaljer

Med ”Död mans tango” avslutar Geir Tangen trilogin där den lilla norska kuststaden Haugesund varit centrum för en förfärlig mängd grova brott.
Publicerad 23 maj 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Med ”Död mans tango” avslutar Geir Tangen trilogin som har den lilla norska kuststaden Haugesund i centrum.
Med ”Död mans tango” avslutar Geir Tangen trilogin som har den lilla norska kuststaden Haugesund i centrum.Foto: Haakon Nordvik

Död mans tango

Författare: Geir Tangen

Översättning: Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn

Förlag: Forum

Deckare

Tangen har i sina tre böcker – ”Maestro” och ”Ett krossat hjärta” är de andra titlarna – fullkomligt frossat i deckarklichéer och groteska mordmetoder. I böckerna finns den luggslitne, kedjerökande och i grunden godhjärtade journalisten, den övernitiska, pedantiska och snillrika kommissarien, den cyniske redaktören som gör vad som helst för en bra rubrik och, inte minst, den fullkomligt bindgalne seriemördaren.

I denna den sista delen drabbas Haugesund av en rad utstuderat bestialiska mord, och här kan man lugnt säga att Tangen har frossat i makabra detaljer. Den gemensamma nämnaren är att offren har utsatts för det de fruktat allra mest samt att de alla har känt varandra i ungdomen.

”Geir Tangen har skrivit sina berättelser med stor kärlek till kriminallitteraturen, han är dessutom en mycket god stilist, förfogar över ett gott mått humor och är dessutom generös mot sina konkurrenter.”
Annons

Nu kan man tro att Tangens tre böcker är förutsägbara och inte erbjuder den spänning goda deckare ska göra. Det gör de. Och så även den avslutande delen. För Geir Tangen har skrivit sina berättelser med stor kärlek till kriminallitteraturen, han är dessutom en mycket god stilist, förfogar över ett gott mått humor och är dessutom generös mot sina konkurrenter. I böckerna finns rikligt med referenser och blinkningar till andra nordiska författare.

Geir Tangen kan sin genre och inviterar till spänning med extra allt.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons