Vackert genom Linnés ögon

Landskapshistorikern och etnobiologen Kelvin Ekeland romandebuterar vid 83 års ålder med en bok om en ung Carl Linnæus. Och han skriver vackert om den unge naturforskarens resor genom Sverige, tycker recensenten Ingemar Brink.
Bokrecension • Publicerad 4 januari 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Med knallen Rike-Bengt från Frissla instoppad i en rövarhistoria skickar författaren Kelvin Ekeland en hälsning till Fritsla, sin födelseort. Annars är det Hälsingland som gäller när den 83-årige Ekeland romandebuterar.

Det är en bok- och skrivvan skribent som tar steget över till fiktion. Ekeland har tidigare skrivit mycket kring sitt yrkesområde som är landskapshistoria, ekologi och kulturhistoria. När vi reser med den 25- årige Carl Linnæus, på början av sin stora Norrlandsresa handlar det mycket om landskapet.

”Naturens under skildras poetiskt och glimrande genom Carl Linnæus ögon”

Vackert skriver Ekeland. Naturens under skildras poetiskt och glimrande genom den unge naturforskarens ögon. Den bildade och intellektuelle Carls tankevärld öppnas också. Där tumlar tankegods från den äldre Olof Rudbecks monumentala fejkhistoria fortfarande runt.

Ymnigt som Ljusnan flyter texten om Hälsingland och livet där i tidig frihetstid. Olof Broman berättar om sin bygd. Linnæus gästar honom i Hudiksvall. Fäbodar, svedjor, lappar, skogsfinnar, fiske, skogsbruk, linodling, järnhantering... Kyrkoherden överraskar med skabrösa historier. Han bjuder också dottern Anna Margareta som ressällskap en bit för upptäcktsresenären. Så kan sexualsystemet vid sidan av växternas värld också prövas.

Att skiljas från Linnæus vid Medelpad är lite trist. Skulle gärna hänga med längre norrut. Och varför inte också en Västgötaresa med Linné, förstärkt och levandegjord av Kelvin Ekeland?

Ingemar BrinkSkicka e-post