Annons

Utomhusscener öppnar i krisande brittisk bransch

De brittiska utomhusscenerna öppnar återigen efter att ha hållit stängt under våren. Men landets teaterbransch är fortfarande hårt drabbad av coronakrisen.
Teater • Publicerad 12 juli 2020
The Globe i London är en av de brittiska teaterinstitutioner som drabbats hårt av coronapandemin.
The Globe i London är en av de brittiska teaterinstitutioner som drabbats hårt av coronapandemin.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

I helgen öppnar Storbritanniens utomhusscener efter ett regeringsbeslut av den brittiske kulturministern Oliver Dowden. Beslutet innebär att den brittiska publiken återigen kan besöka välkända utomhusscener som Minackteatern i Cornwall och Glyndbourneoperan i Sussex – så länge man respekterar de coronarestriktioner som införts av myndigheterna, skriver Guardian. Även föreställningarna i Regent's Park i London kan komma att återupptas längre fram i sommar.

Arbete pågår

Den brittiska teaterbranschen har drabbats hårt av coronakrisen, efter att landets teatrar i mitten av mars tvingades stänga. Stora institutioner som Royal Shakespeare Company (RSC) i Stratford-upon-Avon, The Globe i London och The royal exchange theatre i Manchester har larmat om att man befinner sig i ett krisläge.

Annons

RSC beräknar att man förlorat 75 procent av sina intäkter, The Globe har larmat om att man riskerar att gå i konkurs – och den anrika teatern i Manchester The Royal Exchange kan tvingas avskeda 65 procent av sina anställda.

Enligt kulturministern pågår nu ett arbete för att få landets teatersektor på fötter, där man bland annat planerar att på prov hålla föreställningar inomhus – där publiken måste hålla avstånd till varandra.

Den brittiska regeringen lanserade också i början av juli ett stödpaket på motsvarande 18 miljarder kronor – vilket sägs vara det största bidraget till landets kulturliv i Storbritanniens historia – för att hjälpa den krisande branschen.

Mendes inrättar fond

En grupp som drabbats extra hårt under coronapandemin är de frilansande kulturutövare som inte omfattas av det statliga stödet. Film- och teaterregissören Sam Mendes meddelade i början av juli att han därför tillsammans med streamingtjänsten Netflix och branschpersonligheter som Steven Spielberg och Armando Iannucci skapat en fond för att hjälpa gruppen – där många står utan inkomst sedan i mitten av mars.

"Stödet är speciellt utformat för de teaterarbetare som håller på att gå under, för dem som inte har råd att äta, betala räkningar eller för dem som överväger att lämna yrket helt", säger Mendes till Guardian.

Fakta: Drabbad brittisk kulturbransch

Enligt en studie från Creative Industries Federation och Oxford Economics kan den brittiska kultursektorn förlora 75 miljarder pund och 400 000 arbetstillfällen på grund av coronapandemin, skriver Guardian.

Den 6 juli meddelade Storbritanniens regering att man inför ett stöd på motsvarande 18 miljarder kronor i coronastöd till kultursektorn.

Syftet med stödet är att kulturevenemang ska kunna arrangeras utomhus eller med tillräcklig social distansering när samhället långsamt öppnar upp igen.

De flesta av landets teatrar stängde i mars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons