Annons

USA-senatorer kritiserar Netflixproduktion

Film • Publicerad 25 september 2020
Netflix får kritik för en kommande produktion. Arkivbild.
Netflix får kritik för en kommande produktion. Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez

Fem senatorer i USA är kritiska till streamingjätten Netflix kommande filmatisering av den kinesiske författaren Liu Cixins science fiction-roman med den engelska titeln "The Three-Body Problem", skriver The Guardian.

Senatorerna skriver i ett öppet brev att de vänder sig emot att Netflix gör affärer med en person som "upprepar farlig propaganda från det kinesiska kommunistpartiet". I brevet hänvisar de till en intervju som Liu gjorde med New Yorker i fjol, där han försvarar massinternering av den kinesiska muslimska minoritetsgruppen uigurer.

Annons

– Skulle du föredra att de högg loss på kroppar på tågstationer och skolor i terroristattacker, sade Lui i intervjun.

Minst en miljon uigurer har enligt uppgifter placerats i fängelseliknande anläggningar i Kina sedan 2016. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir de skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld. Kina beskriver det som "omskolningsläger" för att stävja terrorism.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons