Annons

Uruppförande på Kalvfestival

Årets Kalvfestival – 15–17 augusti – blir särdeles spännande, toppat av en ny opera speciellt för Kalv, av en av landets mest omtalade operatonsättare, Paula af Malmborg Ward.
Kultur • Publicerad 29 maj 2008

Uruppförandet av hennes Vad man måste – kortopera i Ess för mezzo och slagverk – sker i Kalvs församlingshem i samarbete med Kalvs hembygdsförening 16 augusti med sångerskan Monica Danielsson och slagverkaren Per Sjögren.

Årets program präglas av vokalkonsten men också av radikala inslag som man inte väntar sig i svensk avfolkningsbygd – just där Västergötland, Halland och Småland strålar samman.

Annons

Vid invigningen i Kalvs kyrka spelar en av landets finaste moderna ensembler, Gageego! från Göteborg, med årets amerikanska 100-årsjubilar Elliott Carter och John Cage i topp. Kvällen avslutas med succén New Tango Orchestra i bygdegården.

Efter lördagsmorgonens operapremiär får vi möta kompositören i en dialogkonsert på Backa loge med den världsberömda norska vokalsextetten Nordic Voices, röstvirtuoser med nya uttryck från den globala världen som specialitet.

På kvällen blir det först utomhuskonsert på fotbollsplanen med redovisning av Rolf Enströms elektroakustiska arbete med de olika ljudmiljöerna i Kalv. Därpå drar norska duon Bit20 Duo Rendez Vous in i Kalvs kyrka med ny musik för flöjt och slagverk, bland annat Arne Mellnäs Rendez-vous 2 som gruppen tagit namn efter, och så bjuder Nordic Voices på musik från renässans till nutid.

På söndagen sammanstrålar jättekören från Sjuhärad och Göteborg under Gunno Palmqvists ledning i kyrkan för att framföra engelsmannen Cornelius Cardews legendariska stycke The Great Learning Paragraph 7 till text av Konfucius .

Rolf Haglund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons