Uppenbarelser från ett diktjag inmurad i samtiden

Judith Kiros andra diktsamling är ett möte med den medeltida mystikern och eremiten Julian av Norwich. Det är poesi som är både vacker och relevant.
Bokrecension • Publicerad 31 mars 2023 • Uppdaterad 19 april 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Judith Kiros debut ”O” nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2019. Nu kommer hennes andra diktsamling.
Judith Kiros debut ”O” nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2019. Nu kommer hennes andra diktsamling.Foto: Märta Thisner
Poesi

Det röda är det gränslösa

Författare: Judith Kiros

Förlag: Albert Bonniers

Judith Kiros ”Det röda är det gränslösa” är en poetisk satsning som man inte glömmer i första taget, en diktsamling i dialog med den medeltida anakoreten Julian av Norwich, som levde inmurad vid en kyrka och vars religiösa uppenbarelser finns samlade i boken ”Revelations of Divine Love”.

Julian av Norwichs (1342-ca 1416) uppenbarelser (finns på svenska, utgiven av Artos i översättning av Marie-Louise Ramnefalk, med titeln ”Uppenbarelser av den gudomliga kärleken”) är påtagligt konkreta i sin Kristuslängtan och teologiskt intressanta i sin självuppoffrande strävan efter att förenas med det gudomliga, bort från det jordiska lidandet.

”Mellan uppenbarelserna finns dikter av ett diktjag inmurad i samtiden, plågad av en odefinierad sjukdom i en vårdmiljö med läkare, sjuksköterskor och tabletter.”

Judith Kiros har samma intensitet i de gåtfulla uppenbarelser som hon inleder och avslutar sin diktsamling med. Jag upplever dem som ett försök att i Julian av Norwichs efterföljd närma sig en gudsupplevelse bortom det sentimentalt skimrande, mer fysisk, mer utsatt. Bokens konstfulla formgivning av Linnéa Haviland och den uttrycksfulla typografin stryker under detta och ger texten en närmast sakral framtoning.

Mellan uppenbarelserna finns dikter av ett diktjag inmurad i samtiden, plågad av en odefinierad sjukdom i en vårdmiljö med läkare, sjuksköterskor och tabletter. Och döden och minnet ständigt närvarande.

Kasten mellan medeltida teologi och reflektioner som ”taxi till akuten så jävla dyrt” görs med stor lätthet och då och då smyger en humor in, som en tillfällig befriare.

I dikterna finns flera hänvisningar till Julian av Norwichs livsöde, men även till skriften ”Ancrene Wisse” från 1200-talet, en samling regler för de kvinnor som valde att leva avskilda från världen, likt Julian av Norwich.

Så det medeltida finns här, absolut. Men också det bultande och krängande samtida. Och ibland bara det vackra:

läkaren ställer en rak fråga

jag kapitulerar inför den som inför havet

havet ställer inga frågor

på så sätt liknar det döden

Judith Kiros debuterade med samlingen ”O” 2019, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. En stark samling som rörde sig kring Shakespeares moriske rollfigur Othello och som lyckades vara både gränsöverskridande experimentell och tydlig i sin kritik av vår tids strukturella rasism.

Även ”Det röda är det gränslösa” använder sig av ett äldre verk som sedan Judith Kiros med stor poetisk förmåga gör något alldeles eget och relevant av. Och vackert. Och mystiskt. Det är en diktsamling som det kommer att ta tid att leva igenom. Det känns som om jag bara har börjat.

Judith Kiros - ”Det röda är det gränslösa”
Judith Kiros - ”Det röda är det gränslösa”
Stefan EklundSkicka e-post