Annons

Unga debutnovellister vill fullfölja sina skrivdrömmar

Seriemordsutredning, vägledning i livet och en mor-och dotterrelation i en tuff sits är de nominerade novellernas ämnen i år. En nominering som har bidragit till att debutanterna vill fortsätta skriva.
Lilla Debutantpriset • Publicerad 10 mars 2021

Lilla Debutantpriset är ett novellpris till ungdomar i Sjuhärad sedan 2008, och delas ut i samband med Borås Tidnings Debutantpris. I år var det 62 noveller som skickades in, ett rekord för tävlingen. Av de inskickade bidragen valdes Emma Olssons, Alice Oscarssons och Alvina Birgerssons noveller ut av juryn. De kommer prisas på torsdag där det blir en vinnare och två på delad andraplats.

Emma Olsson, tävlar med novellen ”Ett skott i ryggen” i årets lilla debutantpriset.
Emma Olsson, tävlar med novellen ”Ett skott i ryggen” i årets lilla debutantpriset.Foto: Anton Hedberg

Emma Olsson, 18 år, från Dalsjöfors tävlar med novellen ”Ett skott i ryggen” som handlar om en polis som utreder ett mord kopplat till en seriemördare. Emma är intresserad av samhällsfrågor och beskriver att novellens handling grundar sig i det intresset och i var gränsen mellan gott och ont går. Hon har skrivit sedan hon var liten och blev både chockad och stolt när hon fick veta att hennes novell hade blivit utvald.

Annons

– Det visar på att det är något man är bra på och min dröm är att ha ett jobb där man får skriva. Målet är att bli journalist, säger Emma Olsson.

Fakta

Emma Olsson

Ålder: 18 år

Bor: Dalsjöfors

Studerar: Tredje året på samhällsvetenskapliga programmet Demokrati och mänskliga rättigheter på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Favoritbok: ”Jag ger dig solen” av Jandy Nelson

Novell: ”Ett skott i ryggen”

Alice Oscarsson, tävlar med novellen ”Att leva eller dö” i årets lilla debutantpriset.
Alice Oscarsson, tävlar med novellen ”Att leva eller dö” i årets lilla debutantpriset.Foto: Anton Hedberg

Alice Oscarsson, 17 år, från Aplared tävlar med novellen ”Att leva eller dö” som handlar om en pojke som går igenom en svår period och får vägledning av en främling som han träffar. Alice berättar att inspirationen för novellen kom från flera olika saker, men att det började med en stund framför tv:n och dokumentären ”Estonia”.

– Jag satt och tittade på dokumentären och sen kom det en intervju med Laleh som berättade om hennes liv. Det var egentligen en slump att jag såg det, men jag formade novellen efter det, säger hon.

Alice berättar att hon blev väldigt glad när hon fick samtalet från BT. Nu kommer hon fortsätta skriva för att bli ännu bättre på det och för att hon vill få ett mer målande språk.

– Det är en grej att gilla att skriva, men en annan att andra vill läsa det, säger Alice Oscarsson.

Fakta

Alice Oscarsson

Ålder: 17 år

Bor: Aplared

Studerar: Andra året på det naturvetenskapliga programmet Natur - Ledarskap på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Favoritbok: ”Slutet” av Mats Strandberg

Novell: ”Att leva eller dö”

Alvina Birgersson, tävlar med novellen ”Ett brev” i årets lilla debutantpriset.
Alvina Birgersson, tävlar med novellen ”Ett brev” i årets lilla debutantpriset.Foto: Anton Hedberg

Alvina Birgersson, 17 år, från Fristad tävlar med novellen ”Ett brev”. Novellen handlar om en dotter och en mamma som får hem ett brev som berör en tuff period som de går igenom.

– Jag ville skriva om något som inte så många skriver om och det blev den här novellen med en handling som är nära hjärtat, säger Alvina Birgersson.

Alvina berättar att hon hade hopp om att gå vidare i tävlingen, men att hon först inte trodde att det var sant när hon fick samtalet. Hon gillar konst av alla former och planerar att skriva en bok i sitt liv, men exakt när det blir vet hon inte än.

Fakta

Alvina Birgersson

Ålder: 17 år

Bor: Fristad

Studerar: Första året på det estetiska programmet Musik på LBS i Borås.

Favoritbok: ”Folk med ångest” av Fredrik Backman

Novell: ”Ett brev"

Lilla Debutantpriset delas ut under den direktsända Debutantgalan på BT.se på torsdagskvällen den 11 mars. Utöver vinstsumman på 5000 kronor till vinnaren och 2500 kronor till andrapristagarna, publiceras även de tre vinnande novellerna i Borås Tidning.

Elin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons