unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Undersökning: Så väljer publiken biofilm

De flesta väljer biofilm efter rekommendation från vänner och familj. Arkivbild.
De flesta väljer biofilm efter rekommendation från vänner och familj. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Innan coronapandemin bröt ut undersökte Svenska Filminstitutet vilka faktorer som får biobesökarna att välja film på biograferna. Av dem som svarade uppgav 76 procent att de bestämmer film innan de uppsöker bion, medan 16 procent svarade att de bestämmer sig först på plats.

När det kommer till personer 15–29 år är det vanligare att bestämma sig först på biografen, medan detta inte är ett populärt tillvägagångssätt bland besökare mellan 55 och 74 år. Endast nio procent av dem vill välja film spontant på biografen.

41 procent av dem som svarade uppgav att den viktigaste faktorn när det kommer till att välja film är en rekommendation från vänner eller familj. Näst viktigast är filmtrailers på nätet eller i sociala medier. Minst viktigt är enligt publiken reklam utomhus eller i kollektivtrafiken, som bara sex procent väljer att gå efter.

Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av Filminstitutet hösten 2019. Den omfattade 3 000 personer mellan 15 och 74 år som sett på långfilm minst en gång under det senaste året.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)