1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Två idoler som inte lär bli bortglömda

Amanda Fondell var bara 16 år när hon vann ”Idol” och Moa Lignell kom trea. Nu är båda aktuella med den viktiga tredje skivan, och de tycks ha hittat sig själva, skriver Bella Stenberg.
Moa Lignell och Amanda Fondell är båda aktuella med sina tredje släpp.
Foto: Johanna Pettersson och Haris Mlivic
btbtbtbtbt

Moa Lignell

Album: Oh daughters
Bolag: Egenutgivning/Jubel
Genre: Singer/songwriter

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

btbtbtbtbt

Amanda Fondell

Album: Pt.1 Let me introduce you to my thoughts
Bolag: Amanda La Fondell/Jubel
Genre: Pop/soul

Titeln på Amanda Fondells ep känns ”Idol”-symptomatisk och bekräftar bilden av ett hårt formaterat program som vill pressa in deltagarna i färdiga mallar – som de sedan försöker ta sig ur.

Det känns som om det var nyss som Darin tog Sverige med storm i den första omgången (fastän han bara blev tvåa) men det är redan 16 år sedan. Och det var 2011 som Amanda Fondell vann och Moa Lignell blev trea. Nu har båda fyllt 25 (inte gammalt för någon annan än en före detta ”Idol”-deltagare) och vet bättre vilka de är och vill vara, både som människor och artister. De har följt det sedvanliga upplägget med en snabb albumdebut och en inte lika uppmärksammad uppföljare ett par år senare. Även med tredje albumsläppen, skivan som kan bli den som definierar karriären, ligger de i fas med varandra. I pr-bolagets presentationer kallas Lignells texter för ”personliga reflektioner” och Fondells låtar beskriver hennes ”känslor på ett personligt plan”. De följs också åt i ambitionen att skriva egen musik, ha kontroll över produktionen och släppa på egna bolag.

Musikaliskt har de däremot valt olika vägar.

Amanda Fondell och Moa Lignells omslag.

Moa Lignell har placerat sig i ett avskalat singer/songwriter-fack, där hennes röst kommer nära och upplevelsen blir intim. ”Absent friends” påminner om en psalm. Några av låtarna har hon spelat in hemma, andra i studio, och jag föredrar dem med mer driv eller större och varmare instrumentering, som ”If someone” och ”Olivia”.

Amanda Fondell satsar på glassig och soulig pop, ett sound med stor internationell konkurrens, och hon har ännu inte fått till spetsen som krävs. ”Reckless” flirtar med reggae och ”Twist” har en sjyst baston, men överlag är ep:n, som är första delen av den kommande skivan, trots sin titel inte tillräckligt personlig.

Det känns ändå som om båda har hittat en stadig grund att bygga på. Och faktum är att många från ”Idol” har stabila artistkarriärer. Flera har framgångsrikt trillat vidare in i ”Melodifestivalen”, som Måns Zelmerlöw, Robin Bengtsson och Anna Bergendahl, medan Loreen, Amanda Jenssen och Linnea Henriksson hittat mer personliga sound. Tove Styrke har turnerat med Katy Perry och Erik Grönwall, numera sångare i H.E.A.T., har spelat mot John Legend i ”Jesus Christ Superstar”. Darin Zanyar, Agnes Carlsson och Danny Saucedo är väl etablerade.

Det finns förvisso ännu fler som är bortglömda, men varken Moa Lignell eller Amanda Fondell har anledning att hamna där.

Läs mer

Borås

Unga tjejgäng i storbråk på Hötorget

Ett större bråk mellan två unga tjejgäng inträffade i eftermiddags på Hötorget. Enligt polisen är anmälan om misshandel upprättad.

Borås

Borås: Man anhållen – misstänks för guldbedrägeri i centrum

Smyckena var ”mer eller mindre skräp”

Borås

Gamla grannfejden på väg mot lösning – efter 22 år

✓ MSB inkopplad ✓ Delgivning med stämningsman

Corona i Sjuhärad

Smittkurvan stabilt nedåtgående – kommunen avvaktar antikroppsbeslut

Siffrorna visar färre smittade för varje vecka i Borås äldreomsorg.

Borås

Boråskrogen får servera alkohol i väntan på domstolsprövning: ”Har överklagat”

”Vi har öppet igen och är igång”

Borås

Agneta blev sjuk – får leva på svältgränsen

”Jag vill göra rätt för mig men vill kunna leva och äta under tiden”