Annons

Tv-recension: Allt en västernälskare vill ha

”1883” är en mycket välkommen present till oss som har saknat en bra västernserie på tv. Det är en sorts prequel till "Yellowstone", en påkostad och metodiskt berättad historia.
Filmrecension • Publicerad 12 januari 2022
Tim McGraw (mitten) spelar en av huvudrollerna i tv-serien "1883" på Paramount Plus. Pressbild.
Tim McGraw (mitten) spelar en av huvudrollerna i tv-serien "1883" på Paramount Plus. Pressbild.Foto: Emerson Miller
Tim McGraw som Jim Dutton i "1883". Pressbild.
Tim McGraw som Jim Dutton i "1883". Pressbild.Foto: Emerson Miller

”Yellowstone” har med rätta blivit den hittills största framgången för strömningskanalen Paramount+. Det är en modern västern, som under fyra säsonger (en femte kommer) berättat om patriarken John Dutton (Kevin Costner) och om hur han och hans fyra barn såväl bekämpat varandra som kämpat för att få behålla sina stora marker i Montana, hotat inte minst av big business som vill exploatera vildmarken.

I ”1883” möter vi Jim Dutton (Tim McGraw) som med sin familj är på väg västerut och som slår följe med en stor skara tyska emigranter, vars guide är den hårdföre veteranen Shea Brennan. Tre avsnitt har lämnats för recension och vi får väl anta att den här vägen västerut kommer att leda till Montana.

Annons

Men att familjen heter Dutton har egentligen ingen betydelse, i alla fall inte så här långt i berättelsen. Familjen skulle kunna heta vad som helst, det skulle ändå vara en klassisk, långsam, metodiskt berättad västernhistoria.

Inledningen lämnar oss omedelbart undrande. Där får nämligen en av huvudpersonerna, dottern Elsa Dutton (en utmärkt Isabel May) en pil rakt genom kroppen, hon rusar i väg våldsamt skjutande och sedan kommer förtexterna och därefter börjar berättelsen med att familjen Dutton möts i Fort Worth. Var det slutscenen som vi fått se redan nu? Eller… tja, de närmaste månaderna får utvisa.

För det här är en serie jag tänker följa. Taylor Sheridan, som har skrivit och regisserat, är även mannen bakom ”Yellowstone”, liksom manusen till ”Sicario” och ”Hell or high water” och står också för manus/regi till ”Wind River”. Allt han gör är på något sätt en västern, och i den påkostade (varje avsnitt har gått på runt tio miljoner dollar) ”1883” har han fått leva ut allt på riktigt.

Här finns allt vi västernälskare vill se. Den inledande skildringen av den amerikanska ursprungsbefolkningen känns dock mycket gammaldags, men kommer förhoppningsvis att nyanseras under resans gång.

Fakta: 1883

Genre: Västern.

Premiär på Paramount+ 10 januari 2022.

I rollerna: Sam Elliott, Tim McGraw, Faith Hill, Isabel May, LaMonica Garrett med flera.

Regi: Taylor Sheridan med flera.

Antal avsnitt: 10

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons