1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tunn show med Pistvakt

Det saknas några väsentliga bitar, menar en något besviken Mikael R Karlsson efter att ha sett Pistvakt på Kajskjul 8.
Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel alias bröderna Marklund uppträder på Kajskjul 8 i Göteborg.
Foto: Nora Lorek / Rockfoto

Pistvakt – Fjöl av

Plats: Kajskjul 8
Dag: torsdag 29/11
Publik: fullt
Bäst: Pjäx Pistols
Sämst: Var är showen?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är femte gången Lennart Jähkel, Jacob Nordenson och Tomas Norström sätter upp sin Pistvakt-show i Kajskjul 8 i Göteborg. För egen del var det första gången och det blev både mycket sämre och bättre än jag förväntade mig.

Om vi lyfter det som är bra först: det är förvånansvärt tight. Det som håller samman det hela är bandet, Pjäx Pistols. Det blir sådär snyggt-jobbat-bra som det bara kan bli när musiken inte bara är ett jobb. Det känns som om de har gjort det här tusen gånger förr. Ändå sprudlar de av glädje och ger hela tiden varandra menande blickar, vilket är ett gott tecken på kollektiv närvaro. Med bred marginal fixar de varenda ton, vartenda gitarrsolo, vartenda break i varenda låt. Det är imponerande perfekt. Till förtjänsterna hör också att det allt är lite Allt-eller-inget-kul (kommer ni ihåg stripteasefilmen med de engelska gruvarbetarna?) med tre gubbar i orange overaller som kör synkroniserad dans. Dessutom: sången är ändå inte så pjåkig.

MEN. Hur mycket mer, om än kärleksfulla, norrlandsfördomar om ensamhet, karghet och hembränt klarar vi utan att hojten börjar stå oss i halsen? Hur roligt är det egentligen med covers vars texter har norrlandifierats för att bekräfta ovanstående fördomar om den norrländska personlighetstypen? Konceptet är ganska tunt. För egen del får jag den där känslan man kan få när någon på festen gång på gång drar halvtorra vitsar på samma tema. Jo, jo… hö, hö… vi fattar nu… kan vi gå vidare till något annat? Pistvakt håller sig för det mesta inom pinsamhetens gränser, men showen – som för övrigt inte är mycket till en show – är såååå nära att bara blir löjeväckande.

Allt det här hade man ändå kunnat stå ut med om man fått mer Pistvakt och mindre Youtubehets, tänker jag. Visst hade det blivit bättre om man bjudit på lite sketcher, lite andningspauser och lite annan stämning än det flåshurtiga. Men icke. Cover läggs till cover läggs till cover. I två timmar. Som nån annan jävla After ski. Det var skönt att slutligen få checka ut från högfjällshotellet.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Sommarkrönika

Sommaren då jag mötte apartheid

”Vi ifrågasatte allt han sa. Det spelade ingen roll vilka argument vi använde”

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”