Kultur

Träffsäkert om välbekant rädsla

Barn & ungdomslitteratur Artikeln publicerades

Alla är vi rädda för något, verkligt farligt eller ej. Här får vi möta rädslor av alla slag.

Det som verkar farligt

Genre: Bilderbok

Text: Annika Hedin

Bild: Hanna Klinthage

Förlag: Rabén & Sjögren

Denna bilderbok frossar på ett härligt vis i vad vi kan vara rädda för. Både text och bild tar ut svängarna. Här är monster och vampyrer. Blodet rinner och hemska gripklor krafsar in på högersidan från nästa bilduppslag. En är inte alls ett spöke, han har bara haft kräksjuka. Uppenbarelsen är en illamåendefärgad man i gröngrått. Bilden illustrerar verkligen hur bara en färgnyans kan säga mer än ord. Det är ibland riktigt läskigt, men oftast med en stor portion humor. Humor kan som bekant skrämma bort rädslor som solen får trollen att spricka.

Sova över är en för många barn välbekant rädsla. Tänk om man kissar på sig eller börjar gråta? En gillar att sova över, utom själva sovgrejen. Det är ett fint fångat barnperspektiv i de små träffsäkra detaljerna.

Bilderboksmakarna Annika Hedin och Hanna Klinthage är så samspelta att man inte tänker på vem som skriver eller ritar och målar. Bilderna arbetar i en fulsnygg estetik som passar detta ämne som handen i handsken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.