Tonsäkert konstglas på Rydal

För tio år sedan fanns det inget utrymme för glaskonst i Sverige.
I Kjell Engmans fantasieggande utställning på Rydals museum bevisas motsatsen.
Kultur • Publicerad 27 oktober 2008
Rydal visar skimrande glaskonst av Kjell Engman.
Rydal visar skimrande glaskonst av Kjell Engman.Foto: Jan Pettersson

Konst. – Välkommen till mina artister, utbrister Kjell Engman.

När man går igenom Rydals Museums lokaler passerar man den gamla textilfabrikens hjärta, spinneriet. Efter en vänstersväng och ytterligare några steg över det knarrande plankgolvet är du framme.

Det är där de står. Artisterna i form av långsmala män i trenchcoats och publiken, kvinnor i vippande kjolar i trettiotalsmodell. Jo, Kjell Engmans glaskjolar ser vippande ut.

Ljus i glaset

Sedan 1978 är han en av formgivarna vid glasbruket i Kosta Boda. De fascinerande egenskaperna som glaset besitter fick honom att överge måleri och keramik för glaskonsten.

– Glasets förmåga att leda ljus, hur glaset rör sig över tiden, det levande materialet är ett intressant perspektiv. En smutsrand i glaset kan bli till något helt fantastiskt.

Musikintresse

Den vitmålade hallen sprakar av fantasifull glaskonst och täcker hela färgspektrat. Vridna gitarrhalsar, strängar som spänner och drar, bilder av svunna tiders rockhjältar tittar ut mellan hoplimmade glasblock.

På så vis återspeglas musikintresset i alla hans verk, som under utställningen ackompanjeras av egenkomponerad, elektronisk musik varvad med pop och rock.

Kjell Engman är flitigt anlitad för offentlig utsmyckning både i Sverige och internationellt.

Under invigningen på söndag kan du lyssna till ett samtal med konstnären, som anordnas av Marks Konstgille.

Tina Andersson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.