unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tonårsdrama med mytiska dimensioner

Kan man egentligen undgå sitt öde? I ”Vittring” väver Ola Nilsson samman en berättelse där katastrofen kryper närmare för varje sida.
Ola Nilsson har återigen inspirerats av det antika dramat.
Ola Nilsson har återigen inspirerats av det antika dramat.
Foto: Sofia Runarsdotter/Pressbild

Roman

Vittring

Författare: Ola Nilsson
Förlag: Natur & Kultur

Romanens titel antyder att detta är en berättelse om någonting instinktivt, kanske rent av djuriskt och redan efter ett par sidor förstår man att det här inte kommer att sluta bra. Inte bra alls.

I ”Vittring” återvänder Ola Nilsson till Jämtland och det lilla samhället Hammerdal. Det är den sortens by där alla har någon form av band till de flesta och där alla för länge sedan skapat sin slutgiltiga uppfattning om varandra. Ett mikrokosmos med sina egna regler och föreställningar, med en skör balans som under inga omständigheter får rubbas. Trots att det inte är mer än sju mil till närmaste stad upplevs vägen dit lika oövervinnerlig som en resa till månen.

Här stör och oroar det unga och omaka paret Sigrid och Ilian. Han, den arbetslöse alkoholistsonen med psykiska problem och noll status på byns rangskala. Hon, den oroväckande vackra 15-åringen med utpräglat dålig självkänsla, brådmogen och lillgammal på en och samma gång.

Tonårsleda, självförakt och hyfsat nyvaknad sexualitet bildar tillsammans med en frånvarande vuxenvärld en cocktail betydligt farligare än raggargrogg.

quote
Varje steg på Hammerdals dammiga grusväg är ytterligare ett steg mot den slutgiltiga och i det närmaste förutbestämda katastrofen.

I sin sjätte bok ”Isidor och Paula” från 2015, en roman som belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris, visade Ola Nilsson helt öppet att han byggt sin historia utifrån den antika myten om Orfeus och Eurydike. I ”Vittring” är sambanden till den allra äldsta litteraturhistorien inte lika uppenbara till en början, men efter hand tar berättelsen allt mer formen av ett antikt drama. Varje steg på Hammerdals dammiga grusväg är ytterligare ett steg mot den slutgiltiga och i det närmaste förutbestämda katastrofen.

”Vittring” är en polyfon text, där flera olika röster berättar utifrån sitt perspektiv och bidrar med sin skärva till mosaiken, innan stämmorna mot slutet av boken får kropp och bildar en stor och frustande kör inte helt olik Euripides backanter.

Ola Nilssons roman handlar om den lika berusande som farliga tonårstiden, då känslorna ligger utanpå och det mesta tycks oåterkalleligt och livsavgörande. Ett tidlöst drama, som därför gör sig alldeles utmärkt i en lika tidlös narrativ struktur. Språket har emellanåt också något aningen ålderdomligt över sig, vilket också lyfter berättelsen ur sin egen samtid och gör den än mer allmängiltig. Författaren har gjort klokt i att tydligt markera året som historien utspelar sig. Tidsmarkörer som kaffebryggare, gymnasieval och dansbandsmusik påminner oss också om att vi rör oss i en nära dåtid.

”Vittring” är en lika vacker som oroande berättelse som skär genom epokerna. Den får åtminstone mig att fundera över vad öde egentligen innebär och vad som krävs för att ändra det.

Läs mer

Borås: Företagare döms till över fem års fängelse för flera våldtäkter

Borås. Så mycket får företagaren betala i skadestånd till offren.
Företagaren fick kontakt med kvinnorna genom en hemsida som riktar sig till BDSM-intresserade.

Boende i centrum akutstänger – blev snabbt en av Borås mest brottsutsatta platser

Borås. På kort tid gick ”Villa Freja” från att vara ett hyllat boende till en av de mest brottsutsatta platserna i Borås.
Boende i centrum akutstänger – blev snabbt en av Borås mest brottsutsatta platser

Strömbäck: Hur kan någon ha missat vad SD står för?

Ledarkrönika. Förändrats? De partier som öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna vet att så inte är fallet.
Strömbäck: Hur kan någon ha missat vad SD står för?

Essä: Museer samlar samtiden för framtiden

Kultur. Slängda plakat som ser ut som skräp kan i själva verket vara framtidens museiföremål.
6 januari 2021 stormade våldsamma demonstranter Kapitolium i Washington. Flaggorna och banderollerna de bar på är en del av historien.

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Rolig bok om alla världens möjliga och omöjliga husdjur

Kultur. Humorexempel: Flaskan med diskmedel har ett gåshuvud på etiketten och heter ”Gäss”.
Erik Svetoft och Nils Andersson.

Tristess och trolleri i Fabian Göransons nya bok

Kultur. Kompistrubbel, trolleriöverraskningar och lärarbekymmer.

Kaja Finkler tiger inte längre om sina minnen från koncentrationslägret

Kultur. Den amerikanska antropologen träffade författaren Christina Wahldén – och berättade allt.
Christina Wahldén har gett ut barnböcker som utspelar sig under andra världskriget tidigare.

Niclas Sennerteg: Det är Willy Kyrklunds fel att jag skriver

Kultur. När jag tänker på skrivlust tänker jag på Willy Kyrklund.
Författaren Willy Kyrklund (1921–2009) kom ursprungligen från Finland men levde större delen av sitt liv i Sverige. Två av hans mest kända  romaner är ”Solange” (1951) och ”Mästaren Ma” (1952).

Masha Gessen visar hur demokratins väktare är tandlösa inför politiker som Trump

Kultur. Masha Gessen är skarp som en sylvass nål när hon granskar Trumpadministrationen.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.

Jordansson får dig att läsa med öronen

Kultur. Även små böcker kan vara stora ögonöppnare.
Leif Jordanssons bok är en både ögon- och öronöppnare, enligt Henric Tiselius.

Mystiken blir ett element för mycket

Tv-recension. Den unga mamman Georgia har återigen tagit sitt pick och pack och flyttat till en ny stad med sina barn Ginny och Austin. Men att börja om visar sig inte vara så lätt.
Mystiken blir ett element för mycket