Kultur

Tonårig kille lär av gangstrar i Per Nilssons nya bok

Bokrecension Artikeln publicerades
Foto: Monica Malmberg

Av en tillfällighet blir en ung man anlitad av ungersk maffia. Den spännande berättelsen utspelar sig i Malmö för cirka 50 år sedan. Peter Grönborg har läst.

Bröderna Tjej

Ungdomsbok

Författare: Per Nilsson

Förlag: Alfabeta

Skulle Per Nilsson (f. 1954) ha ett förflutet som hantlangare åt gangstrar? Så framställs det i alla fall i ”Bröderna Tjej”, en charmfull text fylld av överraskningar.

Mot 1960-talets slut arbetar en tonårskille som brevbärare i Malmö. I den rollen möter han två ungrare i Rosengård. De anlitar honom för att sköta falsk bokföring, som ett led i att tvätta pengar från vidlyftig kriminell verksamhet.

Ett annat uppdrag blir att vara sällskap åt gangsterdrottningens dotter, en sarkastisk tjej med cerebral pares. De upptäcker Köpenhamn och kärleken tillsammans.

Per Nilsson är en av Sveriges mest prisade författare inom barn- och ungdomslitteraturen. Med ”Bröderna Tjej” befäster han sin position.

I boken förenas god kunskap om hur spänning skapas, med förmåga att skissera hur en ung man utvecklas till man.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.