Tjuvkika på framtiden

Nyfiken på framtidens Borås? På Ålgården finns sju tänkbara nya inslag i stadsbilden.
Kanske är det också vaggan till en ny Pinocchio-debatt?
Kultur • Publicerad 23 juli 2008
Kristina Mellström med en skulptur på Futurum.
Kristina Mellström med en skulptur på Futurum.Foto: Bengt Lagerstedt

Offentlig konst väcker alltid känslor. Berör eller upprör. Och den som vill ladda om till nästa debatt kan tjuvstarta med att se utställning Futurum. Konstmuseet visar modeller av skulpturer man vill ha till Borås.

Sju verk lyser upp Konstnärernas Galleri vid Viskans strand. Och de har olika lång väg till att bli verklighet.

– Maria Miesenberger har ju redan en skulptur, Human Ostrich, med fin placering utanför kommunfullmäktige, säger Kristina Mellström.

– Nu har hon på eget bevåg gjort ett förslag till Borås, Half an Angel.

Pinocchios lillasyster

Verket har kallats ”Pinochios lillasyster”. Modellen på Ålgården är dryga metern. Men den är tänkt att bli sju meter och blicka ner mot Pinocchio från Annelundsparken.

Gunilla Bandolin är internationellt känd för sina landskapsverk. Stiftelsen Fokus gav henne pengar till ett förslag till Borås: Något mer än en tefatsbacke, tänkt i Stadsparken.

Eva Hild, känd keramiker från Sparsör, visar Loop ,tänkt att bli tre meter hög och gjutas i metall.

Störst del av galleriet tar Anders Hammarstrands Kvinna gör atavistisk odyssé innan tidens slut. Utställningens enda monteringsfärdiga verk. Hammarstrand jobbar som vaktmästare på Röhsska men har designat möbler. Hans verk tog åtta år att göra och han erbjöd det själv till konstmuseet i Borås.

Sven - Erik Johansson från Örby vill skänka sin skulptur Ryttaren till Borås. Det klara verket är tänkt att bli fem meter.

Själv vill han placera verket vid Högskolan, men konstkommitten i Borås jobbar som bäst på att låta den nuvarande skulpturen av en sovande student bli kvar.

Senaste inköpet

Guard for tears är en meterhög androgyn porslinsfigur som nyss köptes av Borås.

– Det innebär att den kan hamna var som helst, i våra samlingar. Eller i någon kommunal verksamhet i Borås, säger Kristina Mellström som just placerat ut konst från museet på Almåsgymnasiet.

Och apropå skola: The wonderful world of abstraction ska bli tre meter hög, vara i färgat okrossbart glas och troligen placeras på Bäckäng.

Futurum är öppet på eftermiddagen tisdagar, torsdagar, lördag och söndag till den 4 augusti.

– Vi har inga guidade visningar. Men det finns en broschyr och man kan ringa ett nummer så berättar konstnären själv om sitt verk. µ

Inger Melin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.