Annons

Timbuktu släpper nytt – efter fem år

Efter hela fem år släpper Jason "Timbuktu" Diakité ett nytt studioalbum. Det var också först under det senaste årets pandemipaus som den svenske rapartisten återigen hittade lusten att skriva.
Musik • Publicerad 9 april 2021
Rapartisten och författaren Jason "Timbuktu" Diakité släpper sitt femte album i augusti. Arkivbild.
Rapartisten och författaren Jason "Timbuktu" Diakité släpper sitt femte album i augusti. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

I februari släppte Jason "Timbuktu" Diakité tillsammans med artisten Mapei "Viva"– och låten finns också med på hans kommande studioalbum, med än så länge okänd titel, som släpps i augusti. Att den svenske rapartisten och författaren nu släpper ett nionde studioalbum – fem år efter det senaste – handlar, som så mycket annat, om den pandemi vi alla går igenom, berättar Jason Diakité för TT.

– När min förra platta kom kände jag på mig att det skulle dröja till nästa – men jag kunde inte för mitt liv tro att det skulle ta så här lång tid. Jag var helt enkelt inte sugen på att skriva låtar, men under de senaste åren har lusten kommit tillbaka – och när pandemin slog till hittade jag min första tillflyktsort i att skriva rapverser, säger han till TT.

Annons

"Viva" framfördes under den tredje deltävlingen av årets Melodifestival, där Jason Diakité tillsammans med Christer Björkman delade på programledarjobbet – efter att under årens lopp ha tackat nej till uppdraget ett flertal gånger.

Enligt den svenske rapartisten var det också en kombination av pandemikris och stigande ålder som låg bakom beslutet – men han säger samtidigt att det troligtvis handlade om en engångsföreteelse.

– Efter alla år kände jag bara: "Varför inte prova på att programleda?" Men mer än så tror jag inte att det blir. Med det sagt är jag så glad att Tusse vann – hans bakgrund, utstrålning och artistskap gav behövligt djup till tävlingen.

"Stolt över Gorman-översättning"

Publikrestriktioner och inställda konserter har mer eller mindre lamslagit musikbranschen – men det senaste årets coronapandemi har också lett till att Jason Diakité kunnat utveckla andra delar av sitt konstnärskap.

För en tid sedan fick han uppdraget att översätta verket "The hill we climb" av den amerikanska spoken word-poeten Amanda Gorman – som väckte stor uppmärksamhet vid presidentinstallationen i Washington i januari. Och att översätta dikten, som på svenska fått titeln "Berget vi bestiger", innebar en hel del utmaningar, enligt Jason Diakité.

– Poesin i Gormans fall är rim- och allitterationstät, ungefär som raptexter, så det ligger väldigt nära mina kärna. Det var också det tricksiga med den här dikten: att behålla rim utan att tappa mening. Det är den ständiga dragkampen när jag själv skriver raptexter – vad kommer först, rimmet eller betydelsen? Svaret är såklart båda, så det blir en del huvudkliande i processen, säger han och fortsätter:

– Jag måste säga att jag är mycket stolt över att ha fått detta uppdrag och jag tycker att resultatet blev väldigt bra.

"Kulturen underprioriterad"

Under det gångna året har Jason Diakité, utöver låtskrivande och översättande, även startat den engelskspråkiga podden "This moment" tillsammans med stjärnkocken Marcus Samuelsson, som bor i New York.

Efter det kommande albumsläppet i augusti väntar också nya projekt – men vad gäller framtiden för den av coronakrisen hårt drabbade kulturbranschen är Jason Diakité mer skeptisk.

– Pandemin har fört upp mycket i ljuset, exempelvis hur underprioriterad kulturen är i Sverige. Jag tycker att regeringen har varit synnerligen nonchalant mot bland annat kulturbranschen, och frågan är hur kulturen kommer att se ut de kommande åren. Det kunde helt enkelt ha skötts bättre i min mening, säger han.

Annons

Fakta: Jason "Timbuktu" Diakité

Debuterade 1996 med singeln "Lifestress", som producerades av Falcon – Christian Falk – och Sleepy. Har därefter släppt bland annat åtta studioalbum och ett antal låtar i samarbete med andra artister.

2016 publicerades självbiografin ”En droppe midnatt”, en berättelse om Jason Diakités familjehistoria, som sträcker sig från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.

Startade under 2020 podcasten "This moment" tillsammans med stjärnkocken och nära vännen Marcus Samuelsson, där duon pratar om världsläget och ger personliga reflektioner över sina liv – på engelska.

Släpper den 20 augusti sitt nionde studioalbum – det första på fem år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons