Annons

Tidning sprider krigsnyheter till ryssar i spel

En finländsk tidning har kommit på ett sätt att nå unga ryssar med nyheter om kriget i Ukraina trots den hårda censuren i landet.
Helsingin Sanomat sprider sina nyhetstexter genom att gömma dem i datorspelet Counter-strike.
Spel • Publicerad 4 maj 2023
Den finländska tidningen Helsingin Sanomat sprider nyheter om kriget i Ukraina till ryssar via spelet Counter-strike. Arkivbild.
Den finländska tidningen Helsingin Sanomat sprider nyheter om kriget i Ukraina till ryssar via spelet Counter-strike. Arkivbild.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/TT

– Även om Helsingin Sanomat och andra utländska medier är blockerade i Ryssland har inte onlinespel stoppats än, säger tidningens chefredaktör Antero Mukka.

Tidningen har skapat ett hemligt rum i en av spelmiljöerna där väggarna är tapetserade med tidningsartiklar och bilder som rapporterar om händelser i kriget, som bland annat massakrerna i de ukrainska städerna Butja och Irpin.

Annons

– I rummet finns vår dokumentation av vad som verkligen sker i Ukraina, säger Mukka.

I bakgrunden spelas taltidningsversioner upp av artiklarna från Helsingin Sanomat i ryska versioner.

Sedan rummet skapades i Counter-strike i måndags har just den spelmiljön blivit nedladdad över 2 000 gånger, men Mukka medger att tidningen inte kan garantera att det just är ryssar som spelar eftersom det inte rent tekniskt går att se varifrån nedladdningarna har skett.

Enligt Mukka spelar fyra miljoner ryssar Counter-strike och han tycker det är viktigt att nå just unga män.

– De är ofta i den åldern då de blir inkallade, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons