1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tidlöst om sökandet efter identitet

”Den fule” på Folkteatern startar som en överspelad fars, men tar upp tidlösa ämnen som utseendefixering och sökande efter identitet, skriver Bella Stenberg.
Dejmis Rustom Bustos, Benjamin Moliner och Dasha Nikiforova i Folkteaterns ”Den fule”.

Hela Lettes självbild välts över ända. Visste du verkligen inte? frågar chefen och säger att han har ”ett ansikte som aldrig kan sälja något”. Därför ska hans assistent få åka till den prestigefyllda kongressen och sälja hans stickkontakt istället. Han inser att hustrun aldrig tittar honom i ansiktet, bara i hans vänstra öga. Men hon älskar honom ändå – han är vacker inuti.

Både Lettes inre och yttre förändras dock när han gör en operation som förvandlar hans ansikte och honom till något alla åtrår. Satiren inleds som en överdriven fars där både smarthet och skämt dränks av överspel och vattenslabb. Golvet är täckt med papper för att skyddas, dekoren är enkel med tre bord och sex stolar. Hela tiden iakttaget av Lettes ansikte från en stor skärm.

Fyra skådespelare gör åtta roller. Benjamin Moliner som Lette, den fule, är trots sin personlighetsförändring den ende konstanten. Dasha Nikiforova växlar framgångsrikt och drastiskt kroppsspråk som hustru, kirurgsköterska och en rik äldre dam. Pelle Grytt är chef och kirurg, frestare och övertalare. Skådespelarpraktikanten Dejmis Rustom Bustos som Lettes assistent och den rika damens son, är ung, optimist och påverkbar och i båda rollerna någon som väljer att byta ansikte. Gränserna mellan rollfigurer och relationer är flytande, utbytbara och ibland förvirrande.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Folkteatern kallar tyske Marius von Mayenburgs pjäs från 2007 för en blivande klassiker, men det intresseväckande ligger snarare i enskilda repliker än i helheten. I takt med att Lette förändras, med uppgång och fall, när grandiositet och habegär byts mot självtvivel, blir det skarpare och mer tankeväckande. Slutet blir en narcissistisk jag-lek med ord och självbilder. Utseendefixering och samhällshierarkier, sökande efter identitet och andras uppfattningar om ens jag är trots allt tidlösa ämnen.

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”