SVT frias för inslag om Greta Thunberg

Tv • Publicerad 8 juni 2020
Ett inslag i SVT om Greta Thunberg frias av Granskningsnämnden. Arkivbild.
Ett inslag i SVT om Greta Thunberg frias av Granskningsnämnden. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys

Granskningsnämnden har friat flera kommentarer som SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström gjorde om Greta Thunberg i Rapport och Aktuellt. Inslagen innehöll delar av det tal som Greta Thunberg hållit vid FN:s klimatmöte i Madrid. I ett efterföljande studiosamtal sade Bjerström att Greta Thunberg blivit allt mer politisk under året och att hon rört sig åt det vänsterpopulistiska hållet.

Den analysen väckte kritik, bland annat tog partiledaren Jonas Sjöstedt (V) upp uttalandet i en partiledardebatt i riksdagen.

Erika Bjerström skrev i ett Facebookinlägg att hon fått ta emot mycket hat efter sina uttalanden.

”Som utrikeskommentator är det mitt jobb att analysera och kommentera, till skillnad från vanlig nyhetsrapportering”, skrev hon.

Granskningsnämnden anser att kommentarerna visserligen var värderande men att de ryms inom ramen för SVT:s kommentars­skyldighet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.