Annons

Svidande aktuellt om de täta banden mellan politiker, lobbyister och skolägare

Tankesmedjan Balans ger en förklaring till varför varje försök att reformera vårt världsunika skolsystem röstas ned. Om det handlat om något annat land skulle vi nog kallat det korruption. Vi behöver ”De gränslösa” för att förstå vår samtid, tycker recensent Urban Jarvid.
Recension • Publicerad 27 juli 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Fakta/debatt

De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer

Text: Marcus Larsson och Åsa Plesner.

Förlag: Bokförlaget Korpen

Marcus Larsson och Åsa Plesner i Tankesmedjan Balans gröver djupare i relationen mellan politiker, lobbyister och skolägare i ”De gränslösa”.
Marcus Larsson och Åsa Plesner i Tankesmedjan Balans gröver djupare i relationen mellan politiker, lobbyister och skolägare i ”De gränslösa”.Foto: Ola Kjelbye

Den politiskt obundna tvåmannatankesmedjan Balans har i sex år, två böcker och många skrifter granskat hur välfärden urgröps av sitt eget regelverk. Deras tredje bok ”De gränslösa” tar sin utgångspunkt i ett märkligt politiskt fenomen: Hur kan det komma sig att varje försök att reformera vårt världsunika skolsystem, med fri etableringsrätt och oreglerade vinster, röstas ned? Inget tyder ju på att det gör skolan bättre, tvärtom. Forskarna, samtliga riksdagspartiers väljare och allt fler debattörer är emot systemet. Ändå älskas det så intensivt av ledande politiker att regeringssamarbeten utformas för att skydda det.

”De gränslösa” handlar om just de täta banden mellan politiker, skolägare och lobbyister. Dagens politiker är morgondagens styrelsemedlemmar eller betalda lobbyister. De gamla partivännerna är redan värvade och det finns en bekväm inkomst där när den politiska karriären är slut. Och att friskolekoncerner använder sina politiska kontakter för att minska risken för sänkt skolpeng står svart på vitt i deras redovisning.

Annons

Enligt författarna är detta ingen skandalbok, eftersom den inte innehåller något nytt. Liksom deras tidigare böcker är den helt baserad på öppna källor. Ändå framstår boken som nödvändig för att förstå vår tid.

”De senaste månaderna har trycket ökat i skoldebatten, bland annat på grund av denna bok.”

Bara under tiden det tar för mig att få tag i boken aktualiseras den på minst två sätt. Frågorna kring Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) och Stefan Löfvéns anställning hos PR-byrån Rud Pedersen där han ska ”vara en länk mellan den politiska arenan och näringslivet”, det vill säga få sina gamla partikamrater att göra som hans kunder vill.

Det bör betonas att marknadsskolan knappast är en höger-vänsterfråga. Den som hävdar det kallar Ivar Arpi för socialist. Det blir allt svårare att hävda att friskolesystemet gör det som utlovades. Däremot har aktieägare och lobbyister stora pengar att tjäna på att frågan utreds en gång till och att beslut skjuts på framtiden.

De senaste månaderna har trycket ökat i skoldebatten, bland annat på grund av denna bok. Även skolministern uttalar sig nu skarpt mot marknadsskolan och Tidöpartierna utreder nu vinstbegränsningar. Den som läst boken vet dock att det är för tidigt att ropa hej. Det är lång tid till förändringar ska ske och direktiven lämnar stora kryphål. Så länge skolor får drivas i aktiebolagsform har de dessutom många sätt att gömma och flytta vinsterna. Detta och mer kan alltså läsas i ”De gränslösa”. Ge den några timmar och bli en bättre medborgare!

”De gränslösa: en bok om politikers skolaffärer” av Marcus Larsson och Åsa Plesner
”De gränslösa: en bok om politikers skolaffärer” av Marcus Larsson och Åsa Plesner
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons