Annons

Sveriges största countryfestival gör comeback

Kikki Danielsson och Chris Kläfford är några av artisterna som gästar Eds Countryfest i Dalsland – en av få svenska musikfestivaler som blir av denna coronastukade sommar.
Musik • Publicerad 5 augusti 2021
Kikki Danielsson är en av flera artister som i sommar gästar Eds Countryfest. Det blir låtar från hennes hyllade countryalbum – men också några gamla hits från hennes långa karriär. Arkivbild.
Kikki Danielsson är en av flera artister som i sommar gästar Eds Countryfest. Det blir låtar från hennes hyllade countryalbum – men också några gamla hits från hennes långa karriär. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jonas Månsson, grundare av Eds Countryfest, ser fram emot årets bantade festival. "Det viktigaste är att festivalen blir av och inte tappar farten nu när den är etablerad", säger han. Pressbild.
Jonas Månsson, grundare av Eds Countryfest, ser fram emot årets bantade festival. "Det viktigaste är att festivalen blir av och inte tappar farten nu när den är etablerad", säger han. Pressbild.Foto: Marica Månsson

Det stod och vägde i flera månader, men till sist bestämde sig Jonas Månsson för att börja marknadsföra årets countryfestival.

– Jag har haft fingret på av-knappen hela våren, men när restriktionerna började lätta så tog jag bort fingret, säger han.

Annons

Jonas Månsson grundade festivalen 2015, då var det en mycket liten festival med endast lokala förmågor. Men målet har hela tiden varit att skapa Sveriges största och bästa countryfestival.

– Jag nådde målet 2019 när bland andra Jill Johnson spelade, då hade vi 3 000 besökare och det kändes som en riktig festival.

Viktigt att den blir av

Jonas Månsson hade stora planer för följande år, men så slog corona till och han var tvungen att ställa in countryfesten.

– Det var ett hårt slag, då jag fortfarande gör det här med min egen ekonomi. Jag hade redan lagt pengar på marknadsföring.

Årets festival blir en mindre tillställning och det finns ingen chans att ta igen fjolårets förluster. Men coronastöd har täppt igen vissa hål och det viktigaste för Jonas Månsson är att festivalen blir av.

– Visst kommer det att bli ett mellanår, men jag vill inte att den ska tappa farten och komma av sig nu när den är etablerad.

"Nästa stora namn"

Festivalen håller på i två dagar och får ta in 600 personer per dag. Bland årets gäster finns artister som Kikki Danielsson, Chris Kläfford, Jay Smith och det svenska stjärnskottet Erika Jonsson.

– Hon är nästa stora namn inom svensk country.

I Sverige har intresset för country sjunkit något de senaste åren. "Jills veranda"-effekten har avtagit, tror Jonas Månsson. Han hoppas dock att vi snart ska ta efter våra grannar i Norge.

– Där finns ett helt annat intresse för musikgenren, en countryfestival i Norge kan ha uppemot 30 000 besökare.

Fakta: Eds Countryfest

Arrangeras på Bergslätts Idrottsplats i Dals-Ed den 6–7 augusti.

Såg dagens ljus 2014 och har under åren gästats av såväl svenska som internationella artister, bland andra Jill Johnson, Linda Gail Lewis, Marti Brom och Billy Bremner.

Året festival blir en bantad upplaga för en begränsad publik och gästas av Kikki Danielsson, Chris Kläfford, Jay Smith, Erika Jonsson, Tricky Trail, Sentiment Falls, Meadow Creek och DNA and The Cellar Boys

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons