Annons

Svenska dragkampen om Eurovision har börjat

Med ett år kvar till nästa års Eurovisionfinal har dragkampen om vilken stad som ska få stå som arrangör redan börjat.
Men på flera håll vägs de potentiella intäkterna mot det ansträngda ekonomiska läget.
Eurovision Song Contest • Publicerad 14 maj 2023
Loreen ser helst att Eurovision Song Contest 2024 hamnar i Stockholm.
Loreen ser helst att Eurovision Song Contest 2024 hamnar i Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT
Den nederländska popgruppen Teach-In hyllas på Älvsjömässans scen efter att ha vunnit Eurovisionfinalen 1975 med bidraget "Ding a-dong". Det var första gången Sverige arrangerade tävlingen. Arkivbild.
Den nederländska popgruppen Teach-In hyllas på Älvsjömässans scen efter att ha vunnit Eurovisionfinalen 1975 med bidraget "Ding a-dong". Det var första gången Sverige arrangerade tävlingen. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT

2024 blir tredje gången på relativt kort tid som Eurovision Song Contest arrangeras i Sverige, och frågan är vilken stad som i slutänden får välkomna fans från hela världen.

Historiskt sett har tävlingen aldrig hållits utanför Stockholm, Malmö eller Göteborg, och några som gärna ser Eurovision hamna i just Stockholm är Liberalerna.

Annons

"Jag ser redan fram emot att välkomna gäster från hela Sverige och världen till Stockholm nästa år. Stockholm har kapaciteten, infrastrukturen och resurserna, men framför allt har Stockholm två miljoner festglada invånare i länet", säger Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

"Extremt svår tid"

I Göteborg finns också infrastrukturen som behövs för ett sådant arrangemang, enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

– Men jag måste vara ärlig att säga att man måste väga ett värdskap mot kostnaderna. Och vi är inne i en extremt svår tid rent ekonomiskt. Skulle vi hamna i det läget får man också ta in de aspekterna, säger han till Expressen.

Tongångarna är snarlika i Malmö. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kallar 2013 års Eurovisionfinal i staden för en "succé", men konstaterar att det finns en gräns för hur mycket kommunkassan klarar av.

– I ett ansträngt ekonomiskt läge går det naturligtvis inte att genomföra det till vilket pris som helst, säger hon till Expressen.

Tvärsäker Loreen

Segraren själv är tydlig med var hon vill se tävlingen hållas. På presskonferensen efter finalen behövde Loreen ingen längre betänketid innan hon presenterade sin föredragna skådeplats:

– Det måste bli Stockholm.

Fakta: Eurovision Song Contest i Sverige

Här har Eurovisionfinalen arrangerats i Sverige:

2016: Stockholm

2013: Malmö

2000: Stockholm

1992: Malmö

1985: Göteborg

1975: Stockholm

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons