unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Studieförbund utreder bidragsfusk

Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild.
Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Studieförbunden i Sverige har genomfört interna granskningar för att komma tillrätta med bidragsfusk för sina studiecirklar. Medborgarskolan skriver i ett pressmeddelande att de har utsatts för systematiskt bidragsfusk i stora delar av landet.

"Det är tyvärr inte första gången vi upptäcker bidragsfusk i vår verksamhet. Vi har genom åren genomfört polisanmälningar som lett till åtal, fällande domar eller fortsatt är under polisutredning", säger Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan.

Främst handlar det om grupper som har anmält studiecirklar i musikskapande och därigenom fått bidrag från studieförbunden. Under åren 2017–2019 handlar det om ungefär 130 000 timmar som anses vara felrapporterade.

Själva granskningen har kunnat göras genom att studieförbunden för första gången har tillåtits att samköra sina register för att upptäcka fusk med bidrag.