Annons

Stort teaterstipendium till Iwar Wiklander

Teater • Publicerad 7 februari 2023
Iwar Wiklander tilldelas Konstnärsnämndens stora teaterstipendium. Förutom skådespelare har hon också varit teaterchef, bland annat på Folkteatern i Göteborg.
Iwar Wiklander tilldelas Konstnärsnämndens stora teaterstipendium. Förutom skådespelare har hon också varit teaterchef, bland annat på Folkteatern i Göteborg.Foto: Henrik Montgomery/TT

Skådespelarveteranen Iwar Wiklander får Konstnärsnämndens stora teaterstipendium om 200 000 kronor.

Wiklander, som nu är 83 år gammal, debuterade professionellt hos Kar de Mumma men har under sin långa karriär gjort vitt skilda saker i teaterns tjänst. Bland de många föreställningar och filmer han medverkat i märks "I väntan på Godot" tillsammans med Sven Wollter, "Kärleksbrev" tillsammans med hustrun Birgitta Ulfsson och filmerna om "Hundraåringen..."

Annons

"Ivar Wiklander har lärt oss: att publiken kan vara vemsomhelst och alla har rätt till en stor upplevelse, att motspelaren kan vara vemsomhelst och alltid ska bemötas med respekt, att man kan förmedla en ackumulerad kunskap om teaterns hantverk till nya generationer så att de upplever den som relevant", skriver juryn i sin motivering.

Iwar Wiklander har varit en troget återkommande skådespelare på Folkteatern i Göteborg och det är också där som priset delas ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons