Annons

Stora förlag stämmer internetarkiv

Ett antal stora förlag i USA har gått ihop för att stämma sajten Internet archive för upphovsrättsbrott sedan sajten tillgängliggjort ett stort antal e-böcker gratis.
Sajtens grundare Brewster Kahle säger till att stämningen "inte ligger i någons intresse".
Litteratur • Publicerad 1 juni 2020
Brewster Kahle, grundare av sajten Internet archive och sajtens chefsbibliotekarie, har ådragit sig en stämningsansökan från ett antal stora förlag i USA. Arkivbild.
Brewster Kahle, grundare av sajten Internet archive och sajtens chefsbibliotekarie, har ådragit sig en stämningsansökan från ett antal stora förlag i USA. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Det är förlagen Harpercollins, John Wiley & Sons, Penguin Random House och Hachette Book Group som, tillsammans med paraplyorganisationen The Association of American Publishers, ligger bakom stämningsansökan.

Orsaken till förlagens ilska är att sajten Internet archive, som är ett stort digitalt arkiv för bland annat film, ljud, bild och text som antingen inte är upphovsrättsskyddad eller har en så kallad creative commons-licens, har gjort hela sin bibliotekstjänst för e-böcker tillgänglig gratis.

1,3 miljoner böcker

Annons

Det digitala biblioteket, med 1,3 miljoner inskannade böcker i samlingen, har fungerat som ett vanligt bibliotek där en användare åt gången fått tillgång till en e-bok under en 14 dagar lång period. Men i mars i år gjordes alla böcker tillgängliga utan begränsning med anledning av coronautbrottet.

Det är inget annat än stöld, anser förlagen.

– Det finns inget innovativt i att fullständigt kopiera böcker du inte har rättigheterna till och sedan ge bort dem gratis, säger Maria A Pallante, ordförande i The Association of American Publishers.

Underlätta undervisning

I ett mejl till The New York Times skriver Kahle att sajten fungerar som vanliga bibliotek, men att de bestämde sig för att häva lånerestriktionerna eftersom lärare runt om i landet skulle få tillgång till fler resurser för att underlätta undervisning på distans. Han tillägger att författare som inte vill ha sina verk på sajten bara behöver säga det.

Fakta: E-böcker

En e-bok är en bok i elektronisk form som kan läsas på en vanlig dator, handdator, mobiltelefon, surfplatta eller specialanpassad e-bokläsare (så kallad läsplatta). Vanligen hämtas e-böcker, i form av datafiler, hem från webben till den egna utrustningen.

Källa: ne.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons