Kultur

Stereolab är bäst när de brötar loss

Kultur Artikeln publicerades
Foto: Bella Stenhag

Stereolabs radarpar Tim Gane och Lætitia Sadier har sagt att det var viktigare att vara unik än att vara bra. Att kalla dem pretentiösa och experimentella är alltså helt rimligt.

Det innebär också att det blir ojämnt. Miss Modular drar åt jazz medan repetitiva Metronomic underground brakar loss. Easy listening krockar med art-pop och post-rock. Stereolab är riktigt bra när de är minimalistiska, monotona och hårda, men det är lika ofta svalt och tillbakadraget.

Den engelskfranska kvintetten hade sin storhetstid på 1990-talet och tog 2009 en lång paus som varat tills i år. Musikaliskt är de nog lika inne – eller ute – nu som då, men av åskådarna att döma är det de som var med då som fortfarande uppskattar det mest.

fakta

Stereolab

Scen: Linné

Längd: En timme.

Bäst: Tvåpråkigheten och när det blir hårt och monotont.

Sämst: Ojämna låtar.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.