Kultur

Starka bilder av skilsmässa

Kultur Artikeln publicerades
Idén till boken ”Pang poff Pavlo” fick författaren Eva Staaf i samband med att hon själv gick igenom en skilsmässa.
Foto: Kajsa Göransson
Idén till boken ”Pang poff Pavlo” fick författaren Eva Staaf i samband med att hon själv gick igenom en skilsmässa.

Hur gör man och hur känns det när ens föräldrar separerar? ”Pang poff Pavlo” är en rak och engagerande bilderbok som fokuserar helt på barnens situation vid en skilsmässa. Recensenten Jonna Fries har läst den.

Bilderbok

Pang poff Pavlo

Text: Eva Staaf

Bild: Clara Dackenberg

Förlag: Rabén & Sjögren

Visa mer...

Pavlo känner sig som ett krossat ägg. Hans föräldrar ska skilja sig. ”Då är jag bunken”, säger hans kompis Peg och fångar de små skalbitarna i skålen med pannkakssmet.

Förändringar kan vara komplicerade saker, särskilt när man inte har valt dem själv och inte kan påverka den mest avgörande punkten. Uppbrottet. Både Pavlo och föräldrarna gråter och snorar, så att golvet blir fullt av näsdukar.

Idén till boken ”Pang poff Pavlo” fick författaren Eva Staaf i samband med att hon själv gick igenom en skilsmässa. Och frågorna hon fokuserar på i texten är helt och hållet barnens. Hur kan en separation kännas för dem? Hur kan den nya vardagen se ut? Hur kan man gå vidare?

”Pang poff Pavlo” är en bilderbok med mycket text. Den är direkt, men full av känsla, absolut inte platt. Bitvis färgar Staaf replikerna i en förnumstig ton, som lockar till skratt mitt i all sorg. Pavlo formar hon med enkla och tydliga drag. Han bryr sig inte om ifall det är hjärtan på de nya tapeterna. Han funderar över vad han ska packa i mamma-lådan och vad han ska packa i pappa-lådan. Och sedan, när flyttlasset gått, funderar han över vem som känner sig ensam och vem som tänker på vem.

Staaf blandar också Pavlos historia med flera av hans kompisars, för många av dem har redan skilda föräldrar. Någon har fått jättemånga syskon, någon har en familj där man inte pratar om känslor fast allting känns väldigt mycket, någon är utmattad efter alla roliga saker den ena föräldern tränger in under ”sin” helg, och någon har burit länge på ilskan men till slut förstått att man kan leva vidare trots allt.

Staaf kokar smidigt ner problemen, sätter dem i tydliga situationer, och låter sedan barnen reflektera kring separationerna tillsammans.

Variationen gör att berättelsen växer, och att Pavlo får perspektiv. Staaf kokar smidigt ner problemen, sätter dem i tydliga situationer, och låter sedan barnen reflektera kring separationerna tillsammans.

Boken är illustrerad av Clara Dackenberg. Hon formar uttrycksfulla karaktärer och miljöer av textens stoff, men målar också in små detaljer och fantasilekar som finurligt antyder helt andra berättelser.

”Pang poff Pavlo” är en stark och engagerande bok om separationer, om hur olika det kan vara för olika barn och att det kan bli bra. Resultatet är både tankeväckande och trösterikt.

Fakta

Eva Staaf

Född: 1973

Böcker: Debuterade med Tilly som trodde att ... Boken illustrerades av Emma Adbåge och nominerades till Augustpriset 2014

Övrigt: Jobbar som radioregissör och ljudberättare. Har skapat underhållningsserien Huset mitt emot i Sveriges radio

Serie: Pang poff Pavlo inleder en serie med Jobbig dag-berättelser

Visa mer...