Kultur

Stark skildring av döden

Bokrecension Artikeln publicerades
Annika Sandelin.
Foto: Niklas Sandström
Annika Sandelin.

Vad händer när någon dör? Och hur går man vidare? ”Silkesapans skratt” är en skimrande vacker historia om stark vänskap och sorg, tycker recensenten Jonna Fries.

Silkesapans skratt

BIlderbok

Text: Annika Sandelin

Bild: Linda Bondestam

Förlag: Berghs förlag

Det finns böcker som både får sidorna att gnistra och som får det att knipa till i hjärtat. ”Silkesapans skratt” är en sådan bok.

Annika Sandelin skriver fängslande om en tapir och en silkesapa som busar, pratar och håller sin vänskap högst av allt. Men en dag dör silkesapan och tapiren blir utom sig av sorg. Grubblerier om döden avhandlas ömsint och uppriktigt, men det finns också plats för roliga minnen som fyller tapiren med styrka och tacksamhet.

Linda Bondestams bilder har en sällsam lyster och fångar naturen i både eleganta utsnitt och spännande scenerier. Varje blad och trädstam är noggrant fäst på sidan och ljusspelet är ingenting annat än magiskt. Det är ett skimrande vackert konstverk.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.