unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Stämningsfull bilderbok om barn som går till skogen när föräldrarna festar

Festande föräldrar och barn som går till skogen. Lina Jansson debuterar med en stämningsfull och tankeväckande bilderbok. Jonna Fries har läst.
Illustration ur Lina Janssons ”Fredagsmys”, bilderbok från Opal förlag.
Illustration ur Lina Janssons ”Fredagsmys”, bilderbok från Opal förlag.

Bilderbok

Fredagsmys

Text och bild: Lina Jansson
Förlag: Opal

Lou och Ellis rusar ner för trapporna. Det är fredag och de vuxna ska ha fest. Men vart ska syskonen ta vägen?

Lina Jansson (f. 1995) debuterar med en modern variant på sagan om Hans och Greta. Titeln ”Fredagsmys” beskriver dock ingen realitet, utan en önskan. De rimmade raderna kunde vässats något, men de leder ivrigt barnen ut i skogen. Och där hittar de en koja.

På bilderna trängs yviga former och jordiga toner. Perspektiven är grova och det skarpa ljusspelet sätter en magisk ton. De upplysta fönstren som syskonen passerar visar familjer tecknade med tunna, svarta streck – en gripande kontrast.

Det är en stämningsfull och tankeväckande bok, som lyfter fantasins kraft. I kojan möter syskonen andra barn och genom piratleken finner de både äventyr, glädje och stöd. Befriande och vackert.

Lina Jansson debuterar med ”Fredagsmys”.
Lina Jansson debuterar med ”Fredagsmys”.
Foto: Emelie Stengård

Läs mer