GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Springsteen är tillbaka vid kärnan

Inte alltid spännande, men med känslighet, ödmjukhet och rockmelodier som vinner på att hållas just enkla, skriver BT:s recensent Karin Grönroos om Bruce Springsteens nya album ”Letter to you”.
Skivrecension • Publicerad 21 oktober 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bruce Springsteens rockmelodier är inte alltid spännande, dock befriande enkla.
Bruce Springsteens rockmelodier är inte alltid spännande, dock befriande enkla.Foto: Pressbild/Sony music
Rock

Bruce Springsteen

Album: Letter to you

Skivbolag: Columbia/SME

”Parched crops dying 'neath a dead sun, we've been praying but no good comes. The dog's howling, home's stripped bare. We've been worried but now we're scared.”

Uppgivenheten i låten ”Rainmaker” känns som ett alarmerande aktuellt soundtrack till klimatdebatten, Black Lives Matter-frustrationen och oredan inför det annalkande presidentvalet i USA. Trots att inga uppenbart politiska budskap finns inbäddade så sätter texten fingret på en orolig, ja närmast fördystopisk stämning.

“People come for comfort or just to come, taste the dark sticky potion or hear the drums. Hands raised to Yahweh to bring the rain down, he comes crawlin' 'cross the dry fields like a dark shroud.”

Springsteens egen avsikt är att förmedla en bild och förnimmelse av Donald Trump. Men faktum är att spåret egentligen skrevs under George W. Bushs presidentskap.

Det finns något svårsmält i allt detta. Att, även om tiden går så lättar aldrig riktigt situationen. För Bruce Springsteen är detta påtagligt ur flera aspekter. Tiden går och ingen av de ursprungliga medlemmarna i hans första band är längre vid liv. Bara han står kvar, och besjunger alla de som lämnat, i låtar som ”Last man standing” och ”Ghosts”

Helt ensam är han dock inte. Med corona följde utrymme att skriva ny musik som spelades in på fyra dagar, tillsammans med E Street Band. Som en vinkning till historien vävde Springsteen dessutom in tre spår som funnits med i periferin sedan 70-talet. Allt paketerat i klassisk rock-förpackning som också sammanfattar själva kärnan i hans karriär, på ett utmärkt sätt.

Om ”Letter to you” som album har någon röd tråd så är det nämligen musiken. Oavsett när låtarna skrevs, vilka presidenter som verkat och vänner som fallit bort längs med vägen så har Bruce Springsteen en unik förmåga att hitta tillbaka till sitt sound.

” Things I found out through hard times and good, I wrote 'em all out in ink and blood. Dug deep in my soul and signed my name true and sent it in my letter to you.” (“Letter to you.”)

Sammanfattningsvis. Inte alltid det mest spännande, men med känslighet, ödmjukhet och rockmelodier som vinner på att hållas just enkla. Befriande, på flera sätt.

Karin GrönroosSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.