Kultur

Spretigt om djur och natur

Bokrecension Artikeln publicerades
Oskar Jonsson.
Foto: Stefan Tell
Oskar Jonsson.

Grusade planer och nya upptäckter. Oskar Jonssons nya bilderbok blandar saga och fakta. Jonna Fries har läst.

Vips på isen

Bilderbok/fakta

Text och bild: Oskar Jonsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Att Vips är en väldigt charmig näbbmus råder det ingen tvekan om när han kommer skidande över boksidorna. Han är på upptäcktsfärd, men plötsligt knäcks ena skidan. Hur ska det bli nu?

Vips surar, men lockas ut på isen av en märklig syn, eller synvilla. Då dyker det plötsligt upp en utter och snart tar allting en helt ny vändning.

På Oskar Jonssons bilder är det vårvinter och djur och växter tar form med en mild färgskala. Detaljer och snötäckta vyer breder ut sig och flera fantasifulla situationer målas upp, samtidigt som spår och föda visas.

Berättelsen hade vunnit på att stramas upp och ge plats åt fler repliker.

”Vips på isen” är den tredje boken om näbbmusen, som tidigare undersökt både vatten och träd. Texten bygger till stor del på beskrivningar och retoriska frågor, och fångar ett dygnslångt äventyr med tappade saker, ny vänskap och massor med bus i snön. Mot slutet görs också ett kort inhopp i framtiden och en sida utterfakta knyter ihop det hela.

Det som fängslar i Jonssons bok är bildmaterialet där djur och natur fångas både omsorgsfullt och vackert. Berättelsen hade dock vunnit på att stramas upp och ge plats åt fler repliker. Även om Vips charmar och naturbilderna skapar både nyfikenhet och roar, så drar texten iväg åt lite väl många håll.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.